Aşa îl înveţi să împartă jucăriile!

1 52167 original jpg jpeg

Copilul tău obişnuieşte să se joace singur? În parc sau la grădiniţă, îşi ascunde jucăriile ori de câte ori vede vreun copil prin preajmă? Ei bine, altruismul se învaţă! Dedică-i mai mult timp şi vei vedea o schimbare în comportamentul lui!

După o zi obositoare de muncă,vrei să ajungi acasă şi să-ţi vii în fire… Dar nici nu intri bine pe uşă,că puiul tău te-ntâmpină plin de energie:„Mami,mami! Ce bine c-ai venit! Hai să ne jucăm!”. Uneori cedezi,fiindcă nu vrei să-i spulberi entuziasmul. Alteori,îl convingi să meargă în camera lui,ca să-şi facă singur de lucru.

Psihologii sunt de părere că,în ultimul caz,tu,ca părinte,contribui la conturarea unei firi introvertite. Motivul? Cel mic se obişnuieşte cu singurătatea. „Cu cât le refuzăm mai mult dorinţa de a se juca,cu atât suntem mai aproape de a creşte copii egoişti şi inadaptaţi”,spune psihologul Anca Munteanu. Află mai departe care sunt soluţiile!

În vacanţăSunteţi în concediu,la mare. Pe plajă,micuţul tău refuză să împartă jucăriile cu ceilalţi copii. În momentul în care cineva îi ia vreuna dintre ele,începe să ţipe şi apoi fuge nemulţumit în braţele tale.

Soluţia:Vorbeşte-i puiului tău pe un ton calm.„Nu vei rezolva nimic dacă foloseşi un ton răstit şi-l pedepseşti fără să găseşti la final o rezolvare“,explică psihologul.

Dacă are probleme de socializare,poţi recurge la următoarea metodă.„Ajută-l pe micuţ să relaţioneze cu copiii pe care îi vede pentru prima dată. Aşa învaţă să negocieze,să le împrumute jucăriile şi să le ceară ceva în schimb“.

Pentru început,poţi participa şi tu la joc.„Cu mama alături,odată ce vor trece prin această experienţă,cu siguranţă cei mici şi-o vor aminti şi se vor juca fără probleme în următoarele dăţi“,explică psihologul. Ca părinte,te poţi de asemenea gândi să amenajezi un loc pe plajă,unde eventual ai putea chiar să aduni toţi copiii la joc.

„Aşa îi vei ajuta să se cunoască,să-şi spună numele,să construiască ceva împreună sau să facă un concurs. Iar prin prezenţa ta prin preajmă,liniştitoare pentru el,micuţul tău va dobândi încredere că ceilalţi copii nu îi iau de tot jucăriile“,spune psihologul Anca Munteanu.

Îi spui mereu să împartă jucăriile cu surioara sau cu fraţiorul lui,însă nu acceptă. Le ia pe toate şi începe să plângă pentru că simte că i se „fură” ceva.

Soluţia:Psihologul ne explică:„Cel mic încearcă să-şi protejeze jocul,crezând că fratele ori sora i-l va strica“. Ca mamă poţi interveni între ei,astfel încât să-i încurajezi să se joace în armonie. De exemplu,antrenează-i într-un joc în care să-şi dea jucării unul altuia:„«Eu îţi dau ceva,tu îmi dai altceva». Sau poţi merge pe varianta să pună amândoi cât mai multe jucării în coşuleţ,ca la o întrecere“,ne sfătuieşte psihologul. Dacă au doar câteva luni,încearcă celebrul joc „cucu-bau“. „Totul ţine de răbdarea părinţilor. Dacă în general nu ai timp,fă în aşa fel în cât să aloci cel puţin o jumătate de oră pe zi în care să te joci cu puiul tău.“

De câte ori mergi în parc,cel mic ia jucăriile celorlalţi şi nu mai vrea să le înapoieze,deşi acasă are destule.

Soluţia:În acest caz,este vorba tot despre experienţa de a fi împreună cu ceilalţi copii,de a schimba lucruri cu ei,de a se juca cu jucăriile lor şi de a oferi din lucrurile lui. Aşa că,„la plecare,fiecare copil trebuie să-şi ia jucăriile care-i aparţin. Pentru asta e nevoie ca cel mic să-şi aducă aminte care sunt jucariile lui.

Ajută-l şi,odată identificate,poţi să-l îndemni să le recupereze şi,cel mai important,să le restituie pe cele împrumutate. Poţi repeta experienţa,într-o formulă similară,şi cu ceilalţi pici din parc. Astfel de momente sunt foarte folositoare,mai ales atunci când îi explicăm copilului despre «proprietate» şi despre «împrumut»“.