Aşa îţi dai seama că ai intrat în travaliu
Se apropie momentul cel mare şi nu ştii încă să deosebeşti contracţiile false de cele reale? Vrei să ştii mai multe despre „ruptul“ apei? Îţi oferim câteva răspunsuri clare.
Să devii mămică este,poate,cel mai frumos lucru pe care îl poate trăi o femeie. Însă până la clipa când îţi ţii copilul în braţe,trebuie să treci peste un travaliu şi apoi peste o naştere,care pot fi dintre cele mai dureroase.
Iată cum recunoşti un travaliu şi ce poţi face să rezişti mai uşor simptomelor care îl însoţesc.
Apar contracţii lungi şi dese
În majoritatea cazurilor,travaliul debutează cu declanşarea contracţiilor uterine,pentru ca mai apoi să se producă „ruperea apei“. Contracţiile sunt intermitente şi se manifestă în partea de jos a abdomenului.
Le vei simţi şi în spate,la intensitate destul de mare. Nu vrem să te speriem,ci să te prevenim. Exerciţii de respiraţie şi relaxare te vor ajuta să îmblânzeşti puţin travaliul.
De regulă,la începutul travaliului,contracţiile apar la 15-20 de minute şi durează câteva secunde,însă ele devin mai dese,se întind pe o perioadă mai lungă de timp şi sunt mai greu de suportat. Când se apropie naşterea,contracţiile se manifestă la un interval de câteva minute şi durează peste un minut.
Info!Să ştii că la prima naştere travaliul se poate desfăşura pe o perioadă între 8 şi 12 ore.
Cum ţi se rupe apa
De când începe travaliul propriu-zis apare o scurgere vaginală transparentă şi fără culoare,cauzată de ruperea membranelor. Asta înseamnă,popular,că se rupe apa. Dacă acest lucru nu se întâmplă,dar contracţiileevoluează şi se îndesesc,ruperea membranelor se va face mecanic,de către doctor.
Se poate ca „apa“ să fie în cantitate mare,astfel încât să se vadă prin haine sau să treacă neobservată,ca şi când ar fi vorba despre o mică pierdere de urină.
Colul se dilată 1 cm pe oră
Cu câteva ore înainte de naştere,colul începe să se dilate pentru a permite bebeluşului să vină pe lume. Cam în fiecare oră colul se dilată cu câte un centimetru,însă aceasta nu este o regulă care să se aplice la toate femeile însărcinate.
Dacă dilatarea se face cu dificultate şi gravida suferă,iar fătul este în pericol,medicul poate face o injecţie cu hormoni (oxitocină) pentru a facilita dilatarea colului şi pentru a grăbi travaliul. Pentru naştere,colul trebuie să ajungă la o dilataţie completă,de 10 cm.