Banii de buzunar, o problemă?

1 81131 original jpg jpeg

Vine un moment când orice părinte se întreabă cât de important este să îi dea copilului adolescent bani de buzunar. Şi cât de mulţi ar fi prea mulţi sau prea puţini. Dacă te numeri printre ei, articolul nostru te va ajuta să iei decizia cea mai potrivită.

În primul rând, nu există dovezi de netăgăduit că un copil care primeşte o anumită sumă de bani în fiecare săptămână sau lună este mai împlinit decât un altul. Deci decizia depinde de propria ta concepţie despre autonomia copiilor tăi, de sistemul tău personal de valori, de convingerile tale şi, bineînţeles, de mijloacele tale financiare.

Unii părinţi preferă să nu ofere o sumă fixă, dar sunt mai deschişi să cumpere jocul, tricoul sau alt moft pe care copilul îl are la un moment dat. Unii îi dau o sumă oarecare din când în când, fără un motiv anume, în timp ce alţii oferă o sumă mai mare la ocazii speciale (de Crăciun, de ziua lui de naştere etc.). Fiecare familie este diferită. Dar psihologii sunt de acord într-o privinţă: este necesar să vorbeşti despre acest aspect cu copilul tău, într-un mod clar şi deschis, şi să clarifici ce anume aştepţi de la el.

De ce le dăm bani?

Majoritatea părinţilor spun că îi plătesc copilului un fel de indemnizaţie, pentru a-l obişnui cu unele elementele de bază ale gestionării banilor (economiile, alegerea cumpărăturilor etc.). Astfel, tânărul poate învăţa să economisească pentru a-şi cumpăra ceea ce şi-a propus. Sau, în cazul în care doreşte să cumpere ceva şi nu mai are cu ce, pentru că a cheltuit banii înainte de termen, poate învăţa să fie mai atent data viitoare.

Află ce sumă de bani e recomandat să-i dai copilului pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: www.cnbc.com