Boala obrajilor pălmuiţi revine. Cum se manifestă cea de-a cincea boală a copilăriei

Boala obrajilor pălmuiţi revine  Cum se manifestă cea de a cincea boală a copilăriei jpeg

Boala obrajilor pălmuiţi sau boala a cincea a copilăriei este o infecţie provocata de parvovirusul B19, ce afectează copiii, în special în sezonul cald. Iată ce trebuie să ştii despre ea, care sunt simptomele şi cum o tratezi.

Ce este boala obrajilor pălmuiţi

Eritemul infecţios este o infecţie provocata de parvovirusul B19, care se manifestă printr-o erupţie cutanata uşoară pe fata, trunchi şi membre. 

Parvovirusul B19 se transmite prin secreţii respiratorii (saliva, sputa sau secreţii nazale), când persoana infectata tuşeşte sau strănută şi este mai frecventă la copii decât la adulţi. Copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani sunt cei mai predispuşi la a dezvolta această boală.

Tot ce trebuie să ştii despre boala „gură-mână-picior”. Simptomele care te trimit la medic

Eşti foarte contagios atunci când pare că ai “un pic de febra sau o simpla răceală” (sindrom pseudo-gripal), înainte de apariţia erupţiei cutanate sau a durerilor/inflamaţiei articulare.

În general, a cincea boala a copilăriei nu poate fi prevenită, deoarece perioada de incubaţie, în care persoana infectată nu ştie că este purtătoare a bolii, este şi cea care transmite cel mai mult virusul.

„Boala se poate preveni doar prin măsurile generale de expunere în comunitate: evitarea aglomeraţiilor, a persoanelor bolnave. De cele mai multe ori se vindecă repede şi complet, însă complicaţii pot apărea şi în funcţie de statusul imun al fiecărui copil”, explică dr. Anca Cochino, medic pediatru la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

Simptome

Boala debutează cu febră şi cu o erupţie cutanată pe obraji, care durează aproximativ 4 zile. După această perioadă, erupţia se extinde pe membrele inferioare, apoi pe piept şi pe burtă, fără a fi localizată pe palme şi tălpi. Trecerea timpului face ca bubiţele să se estompeze, iar aspectul lor să fie uşor dantelat, roşu doar în centru şi cu marginile albe.

Manifestările celei de-a cincea boli a copilăriei seamănă în mare parte cu cele ale unei viroze:

  • febră
  •  nas înfundat sau care curge (şi aici nu trebuie să confundaţi parvovirusul cu alergia)
  •  lipsa poftei de mâncare
  •  gât roşu
  •  conjunctivită
  •  somnolenţă şi oboseală
  • dureri de gât, de cap sau musculare
  •  mâncărime
  •  greaţă şi diaree (în cazuri excepţionale)

 

Tratament

Boala obrajilor pălmuiţi ar trebui tratată în mod similar cu alte infecţii virale: cu odihnă, lichide şi tratamente simptomatice, precum paracetamol sau ibuprofen, dar numai la indicaţiile medicului.

Având în vedere că este cauzată de un virus, această boală nu poate fi tratată cu antibiotice. În cele mai multe cazuri, boală are o formă blândă, şi se vindecă de la sine în câteva săptămâni, fără tratament medicamentos.

Organismul copilului bolnav poate fi ajutat prin hidratarea intensiva cu lichide precum apa, ceaiuri sau supe.

Surse: reginamaria.ro, totuldespremame.ro