Când e cazul să devii mai egoistă?

1 52731 original jpg jpeg

Eşti o persoană generoasă şi vrei să vii mereu în ajutorul celorlalţi? Foarte bine. Nu uita însă de tine, de propriile aspiraţii şi dorinţe.

Până acum,cea mai mare parte a vieţii ţi-ai petrecut-o încercând să găseşti soluţii pentru viaţa de familie,pentru problemele de la locul de muncă şi,poate cel mai frecvent,ai consumat mult efort pentru a câştiga mai mulţi bani. Aceste preocupări au rămas la fel de importante,dar clasamentul pare că a suferit modificări şi,mai nou,te plângi cel mai des de lipsă de... TIMP pentru tine!

Focusează-te pe nevoile tale

Îţi doreşti mai multe clipe de răgaz la locul de muncă,mai mult timp pentru familie sau pentru cei dragi şi,altfel spus,vrei mai mult pentru tine însăţi. E o etapă firească din viaţa ta,în care ştii ce-ţi doreşti,dar eşuezi pentru că ai un mare defect,şi anume îţi dedici atât de mult timp pentru a-i ajuta pe cei din jur,încât ajungi să le trăieşti viaţa şi s-o neglijezi pe a ta.

Pe lângă frustrări şi oboseală,cel mai grav este că renunţi la tine,la tot ceea ce-ţi doreşti pentru evoluţia personală. Soluţia? Învaţă să te răsfeţi,să te descoperi ca o fiinţă independentă,care ştie să spună din când în când şi un „Nu!“ ferm,pentru că doar în acest mod vei fi sănătoasă din punct de vedere fizic şi psihic.

Prioritizează-ţi sarcinile

Una din cele mai importante reguli? Trebuie să ţii la tine,să nu renunţi la dorinţa firească de a avea grijă de tine! Dacă ai nevoie de o motivaţie mai puternică,gândeşte-te că nu este posibil să mulţumeşti pe toată lumea,în acelaşi timp. Decât să-ţi risipeşti eforturile şi să atragi nemulţumiri pentru că ai obosit şi lucrurile n-au ieşit cum doreai,mai bine selectează doar ceea ce ştii că poţi face bine,într-un timp-record.

Nu uita că sănătatea e nepreţuită

Porneşte de la premisa că nu poţi să atingi perfecţiunea,indiferent cât te-ai strădui. Dacă înveţi să accepţi fără prejudecăţi acest adevăr,lucrurile devin mult mai simple. Vei deveni mai relaxată şi vei accepta mult mai uşor că nu trebuie să te stresezi pentru orice. Important este să simţi că ai făcut tot posibilul şi că nu-ţi poţi depăşi limitele,chiar dacă ai cele mai bune intenţii din lume. Da,este important ca toţi cei dragi să aibă parte de cel puţin o masă gătită pe zi sau ca termenele de la locul de muncă să fie respectate,dar nu cu preţul sănătăţii tale.

Acordă-ţi momente de relaxare

Poate că sună ciudat,dar din când în când acordă-ţi privilegiul să... stai degeaba. Asta înseamnă să renunţi pentru o oră la activităţile casnice şi să faci ce-ţi place.  Sau,pur şi simplu,să te odihneşti. Timpul tău poate fi „cheltuit” chibzuit şi dacă citeşti o carte,te plimbi prin parc sau urmăreşti serialul preferat.

Pauzele te ajută să te concentrezi mai bine

Acordă-ţi pauze scurte în timpul zilei. Nu trebuie să faci lucruri măreţe,ci savurează un ceai sau schimbă o vorbă bună cu o colegă de serviciu. Chiar şi acasă poţi renunţa la tradiţionala cină pentru a viziona un film alături de familie în compania unor gustări rapide. Şi,nu uita,de tine depinde să-ţi organizezi timpul astfel încât să treci pe agendă şi câte o activitate care te relaxează.

Fă-ţi o listă cu urgenţe

Ca să-ţi faci rost de mai mult timp pentru tine,fă-ţi lista de priorităţi. Ce cuprinde ea? Activităţi casnice,de la locul de muncă,ieşiri cu prietenii. Apoi analizează la ce poţi renunţa sau poţi lăsa pentru mai târziu. Încearcă să te foloseşti de toate mijloacele,astfel încât să-ţi simplifici viaţa şi să ai mai mult timp la dispoziţie pentru tine.

Cere-le ajutor apropiaţilor

Lucrurile care ies în afara listei de priorităţi nu trebuie neapărat să intre la capitolul „renunţări“. Nu eşti singură pe lume,de aceea trebuie să te gândeşti cine îţi poate da o mână de ajutor în rezolvarea mai rapidă a treburilor sau,de ce nu,îţi poate lua grijile de pe cap. Soţul,colegii de serviciu,prietenii care beneficiază în mod constant de ajutorul tău pot să participe şi ei la tot ce ai de făcut. Unde-s mai multe capete şi perechi de mâini,treaba poate fi rezolvată mai repede şi mai uşor.

Semne că tu trebuie să devii o Prioritate

1. Refuzi ajutorul celorlalţi pentru că n-ai încredere că vor face lucrurile la fel de bine ca tine;2. Eşti mereu nervoasă şi nu poţi să treci peste micile conflicte,deoarece ai impresia că cei din jur profită de slăbiciunile tale;3. Îţi dedici aproape tot timpul activităţilor de serviciu,încât aproape te îmbolnăveşti din cauza oboselii şi a stresului;4. Treci rapid de la o stare la alta şi nu există o constantă în comportamentul tău;5. Apropiaţii îţi reproşează că te străduieşti prea mult să fii cea mai bună şi că nu te mai îngrijeşti de felul în care arăţi.