Când pleacă de lângă fusta mamei

1 47120 original jpg jpeg

Micuţul tău a crescut, e şcolar, şi-a făcut prieteni şi începe să aibă viaţa lui. Când să-i acorzi mai multă libertate şi, mai ales, câtă?

În viaţa oricărui părinte apar aceste întrebări,de răspunsul cărora depinde viitorul relaţiei cu copilul.

Dar este foarte greu să ştii câtă libertate să-i acorzi,având în acelaşi timp şi controlul asupra acţiunilor lui. Cum nu există o reţetă miraculoasă,totul depinde de tactul tău şi de modul în care ştii să-i veghezi independenţa. Când poate merge singur în vacanţă?

Dacă vrei să-l trimiţi în tabără,trebuie să ţii cont nu numai de vârstă,ci şi de multe alte lucruri. Dacă este foarte zburdalnic şi greu de stăpânit,ar trebui să renunţi la idee,cel puţin până mai creşte.

Teoretic,după vârsta de 10 ani,copilul poate fi lăsat să meargă în vacanţă fără părinţi. Nu mai plânge după câteva zile că i s-a făcut dor de casă,ştie să respecte programul şi să-şi asume responsabilităţi.

Tu,ca părinte,trebuie să te asiguri că are toate condiţiile,că este însoţit de persoane calificate şi responsabile. Ai grijă să-ţi notezi numele şi numerele lor de telefon,precum şi ale altor părinţi.

Nu mai vorbim acum de petrecerile cu baloane şi clovni ale prichindeilor,ci de cele ale adolescenţilor. A venit momentul să nu-ţi mai tratezi copilul ca pe un copilaş în clasa întâi. De la 12 ani,îl poţi lăsa la o petrecere care nu ţine mai mult de ora 10.00 noaptea.

Asta,cu condiţia să stabileşti cu gazda ora de plecare acasă. După vârsta de 16 ani,poate sta toată noaptea la un party,dar asigură-te că îi cunoşti prietenii şi că petrecerea va fi supravegheată de părinţii sărbătoritului sau de un alt adult.

Când merge singur la şcoală?

Pedagogii spun că un copil de 8 ani poate merge singur la şcoală,dacă traseul nu

este prea complicat,dacă nu trebuie să schimbe mai multe mijloace de transport sau să traverseze intersecţii periculoase.

Aşa că părinţii trebuie să-şi înveţe copiii tot ce ţine de regulile de circulaţie,să nu stea de vorbă cu necunoscuţii sau să primească ceva de la ei. Şi,mai ales,să-i convingă să vină direct acasă,după terminarea cursurilor şi să nu aducă persoane străine în casă.

Avantajele independenţei

Acordă-i independenţă copilului tău,dar fă-o treptat,asigurându-te că îl poţi controla în orice moment. În felul acesta:

* Va şti mai târziu cum să se adapteze diverselor situaţii cu care se va confrunta la şcoală,între prieteni,în viaţă

* Va învăţa să-şi asume responsabilităţi

* Va avea mai multă încredere în propriile forţe

* Va creşte fără complexe de inferioritate