Care sunt pericolele internetului
Dacă prâslea nu se mai dezlipeşte de calculator şi începe să-şi neglijeze temele este momentul să iei măsuri. Iată cum poţi să-l aperi de pericolele internetului.
Copiii din zilele noastre îşi petrec mult timp în lumea virtuală. Statistici recente arată că 54% dintre copii şi 70% dintre adolescenţi folosesc zilnic internetul,ajungând până la a fi dependenţi de el. Ei pot intra în legătură cu persoane necunoscute şi sunt pândiţi de tot felul de pericole.Fii pe fază cu cine comunică
Chiar dacă este o sursă utilă de informare,internetul a început să fie un pericol în formarea copilului. Aceasta deoarece cu ajutorul internetului poate să găsească şi să consulte nestingherit mesaje vulgare,jocuri violente şi să intre în vorbă cu persoane străine.
Cum poţi să elimini acest neajuns? Ai grijă să nu-i instalezi computerul în cameră şi să-l supraveghezi atunci când navighează pe internet,aruncând câte o privire spre monitor.
Dacă are tendinţa de a vorbi cu persoane străine şi de a intra pe site-uri nepermise,explică-i peste ce pericole poate să dea.
Nu-l lăsa să se izoleze
Pentru ca micuţul să nu fie tentat de internet,soluţia nu este să-i interzici folosirea acestuia,pentru că va găsi şi alte modalităţi de a-şi satisface curiozitatea.
Este bine să stabiliţi împreună un program de folosire a calculatorului. Spune-i că dacă îşi face lecţiile şi activităţile care îi revin în casă,se poate juca apoi timp de jumătate de oră în fiecare zi.
Nu în ultimul rând,motivează-l să-şi facă prieteni şi să se întâlnească cu ei. Dacă este mai timid,invită-i la el şi organizează seri în care să vadă filme sau să facă orice alte activităţi care să le distragă atenţia de la calculator.
Atunci când foloseşte internetul prea mult,copilul se izolează de prieteni şi de familie. De asemenea,sunt multe şanse să aibă probleme cu vederea. Carmen Silvia Hornea,din Bucureşti,spune că fetiţa ei nu are voie să stea mai mult de o oră pe zi la calculator,iar atunci doar ca să se joace,nu să stea pe internet.
„Trei sferturi dintre copiii de clasa întâi au nevoie de ochelari. Navigând pe internet,copilul este predispus la multe boli,printre care des întâlnite sunt problemele de vedere”,ne spune Carmen.
Activităţile în afara şcolii,de mare ajutor
Deseori,copiii devin dependenţi de internet atunci când se plictisesc sau sunt singuri. Aşa că nu-i da ocazia celui mic să se deprime sau să caute companie într-o lume virtuală. Ia-l de mânuţă la o plimbare prin parc,mergeţi la un film sau trimite-l în tabere.
În plus,poţi alege să-l duci la un club sportiv sau să-l înscrii într-un cerc artistic. Daniela
Baraghin,tot din Capitală,povesteşte că se luptă de patru ani cu „microbul” internetului.
„Băiatul meu se contopea cu lumea de pe internet şi nu-i mai trebuia nimic,aşa că îi permit să se joace doar la sfârşit de săptămână. Încerc să-i distrag atenţia de la internet ducându-l la activităţi extraşcolare,cum ar fi cursurile de chitară şi de actorie”,ni se confesează Daniela.
Ştiai că…
...unul din doi copii îşi dezvăluie identitatea pe internet? Un studiu făcut de o companie de telefonie din România demonstrează că mulţi copii folosesc internetul fără să primească acordul părinţilor,furnizând numere de telefon şi adrese personale.