Căsătoria, un scop pentru majoritatea cuplurilor?
Majoritatea persoanelor sunt de părere că cel puţin jumătate dintre căsătorii se sfârşesc printr-un divorţ, această statistică fiind folosită destul de frecvent de către cuplurile care nu vor să-şi ia un angajament.
Sociologii de la Centrul Oklahoma admit faptul că rata divorţului nu este mai mare decât rata căsătoriilor şi nu a fost niciodată. În 1980 atingea procentul de 40% şi a scăzut treptat,potrivit specialiştilor.
"Majoritatea persoanelor încă mai cred în căsătorie, motiv pentru care vor să îşi ia un astfel de angajament. Multe cupluri vor să facă acest pas aşa cum trebuie şi vor să evite un potenţial divorţ, însă nu ştiu cu certitudine dacă acest lucru e posibil.",afirmă sociologul Amanda Miller de la Centrul Oklahoma. Divorţul şi convieţuirea sub acelaşi acoperiş sunt două dintre motivele care îi fac pe cei mai mulţi să amâne momentul în care îşi vor uni destinele cu partenerii de viaţă.Pentru femei,vârsta medie la care decid să facă acest pas important este de 26,5 ani,în timp ce bărbaţii spun da undeva în jurul vârstei de 28,7 ani.Teama de a nu divorţa,este o piedică destul de mare pe care cuplurile o văd extrem de importantă,potrivit cercetării efectuate de Miller. " Cred că situaţia este un pic exagerată şi asta pentru că multe persoane se tem, când în fond nu au de ce se teme. Dacă ai studii superioare, un venit mediu bun şi părinţii încă mai sunt căsătoriţi, şansa de a divorţa scade simţitor. Însă, în cazul în care nu ai o diplomă, iar salariul este destul de mic, riscul de a avea neînţelegeri cu partenerul este mult mai mare. ",afirmă Amanda Miller.De asemenea,studiul subliniază faptul că peste jumătate dintre persoanele cu studii medii descriu căsătoria ca fiind demodată,în timp ce doar 27% dintre cei cu studii superioare ar spune acelaşi lucru. Cu privire la acest lucru,Miller se întreabă ce vor să spună oamenii prin "demodată". " Deşi majoritatea oamenilor consideră că mariajul este demodat, cei mai mulţi văd acest pas ca pe un scop în viaţă. Şi deşi cei mai mulţi au temeri legate de căsătorie, ruptura se poate produce inevitabil, fie că există un act la mijloc sau nu. Atunci când convieţuişti cu partenerul de viaţă, consecinţele pot fi aceleaşi ca şi în cazul în care ar exista un act al legăturii: partenerii de viaţă ajung să sufere invevitabil, iar după o anumită perioadă în care au locuit împreună există şansa de a fi nevoiţi să împartă multe lucruri pentru care au investit împreună",conchide autoarea studiului.