Cât de bună e competiţia între copii

1 65984 original jpg jpeg

Întrecerile sunt un mod excelent de motivare a copilului tău, cu respectarea unor condiţii: ca prichindelul să dorească să participe la competiţii, iar tu să nu-l cerţi pentru nereuşite şi nici să-l compari cu alţi copii.

Pentru că întrecerile cu cei din jur încep de la vârste fragede,este bine să-ţi înveţi copilul ce însemnă spiritul de competiţie şi cum să-şi accepte înfrângerile.

Întrecerile îi motivează

Competiţia dintre copii este benefică deoarece îi ajută să-şi dezvolte diverse abilităţi. Concurând unii contra altora,prichindeii reuşesc să-şi stabilească obiectivele şi să întreprindă un plan pentru atingerea scopului lor. De exemplu,atunci când copilul tău participă la un concurs la şcoală,va şti când va avea loc acesta,la ce anume trebuie să se pregătească,care-i sunt competitorii şi ce strategie trebuie să pună în practică pentru a performa.

Dezvoltă spiritul de echipă

Competiţiile între echipe sunt de mare ajutor. Când face parte dintr-un grup care concurează cu un altul,copilul tău este motivat să câştige,neuitând că pentru a obţine rezultate bune trebuie să coopereze cu ceilaţi coechipieri. Lucrând în echipă,copiii realizează că performanţa depinde de rezultatele tuturor celor implicaţi,de modul în care comunică şi cum colaborează. În felul acesta vor vedea că nu există cineva care să se priceapă la toate,că trebuie să-şi împartă sarcinile în mod egal,că este important să aibă un lider şi că orice supărare care apare între ei riscă să scadă performanţele întregii echipe.

Citeşte şi:

Cum îi ajută întrebările pe copii în învăţare

Când şi cum dai antibiotice la copii

Atitudinea de învingător întăreşte stima de sine

Câştigarea unei competiţii consolidează încrederea copilului tău. El zâmbeşte mai mult,se bucură de viaţă,are o atitudine pozitivă. Încrezător de mic în forţele proprii,va reuşi să facă faţă cu brio răutăţilor şi problemelor care-l vor înconjura la maturitate.

Învaţă-l să facă faţă şi eşecului

Competiţia dintre cei mici poate fi o sabie cu două tăişuri. Concurenţa este bună când oferă feedback pentru copii despre performanţa acestora,atunci când câştigul nu este obiectivul principal şi când ajung să înveţe multe despre ei înşişi de pe urma întrecerilor.

Din păcate,nimeni nu poate fi în permanenţă câştigător. Pentru a nu-i zădărnici motivaţia şi pentru ca el să nu încerce să evite competiţiile,învaţă-l să accepte că poate să şi piardă.

Cum poţi fi alături de el

  • Când copilul tău pierde,dar tu accepţi înfrângerea cu capul sus şi-i spui că speri ca data viitoare să fie mai bine,copilul va şti că nu e nimic rău în a fi înfrânt. În schimb,dacă te enervezi,ţipi la el şi eşti violentă,cel mic va crede că este îngrozitor să pierzi şi că aşa trebuie să reacţionezi.
  • Dacă pricindelul tău este trist pentru că a pierdut,acceptă-i trăirile. Spune-i că este bine să se simtă aşa şi că eşti convinsă că data viitoare îşi va lua revanşa.
  • Joacă-te cu el şi ajută-l să-şi îmbunătăţească strategiile. Învaţă-l să-şi stabilească obiective,fără să trişeze. Cu cât ajunge mai aproape de scopul ţintit,cu atât va fi mai mulţumit,indifferent dacă va câştiga sau nu jocul.

Sfatul specialistului: Diana Nicolescu,phisholog şi psihoterapeut,www.diananicolescu.ro

Competiţia poate îmbunătăţi atât perfomanţa,cât şi stima de sine. Oamenilor le este mai bine atunci când încearcă să câştige (decât atunci când se străduiesc să nu piardă) şi sunt încrezători. Ce pot face părinţii? Îi pot învăţa pe copii să interpreteze atât pierderile,cât şi câştigurile ca experienţe din care pot învăţa ceva,să identifice problemele care nu duc la câştig,să remedieze deficienţele,să îşi redefinească scopurile. Astfel,cei mici învaţă că:nu pot câştiga de fiecare dată;că dezamăgirea nu înseamnă eşec şi că scopul principal este să înveţe ceva din fiecare competiţie,indiferent de locul pe care îl ocupă.