Cât de bune sunt suplimentele alimentare pentru copii?

1 51887 original jpg jpeg

Copilul tău nu e fericit mereu cu ceea ce-i dai să mănânce? Eşti tentată să-i administrezi vitamine, cu gândul că i-ar mai creşte un pic apetitul? Ai grijă! Luate fără prescripţie medicală, acestea pot deregla organismul micuţilor.

Orice mamă îşi doreşte un copil sănătos şi plin de energie. Şi,fără îndoială,îţi iei toate măsurile de precauţie ca să obţii acest lucru. Aşa că,îi oferi micuţului tău o alimentaţie cât mai echilibrată,îi sugerezi cât mai multe activităţi sănătoase şi îi stabileşti un program de odihnă. Dar ce se întâmplă atunci când,din exces de zel,vrei să-i administrezi câte o cură de vitamine şi minerale? Fireşte că nu-i tocmai bine! Pediatrii atenţionează că cei mici ar trebui să ia suplimente alimentare doar după o prescripţie medicală şi niciodată după cum presupun părinţii. În caz contrar,iată la ce riscuri îţi expui copilul!

Şi vitaminele sunt medicamente!

Un studiu recent realizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente privind automedicaţia copiilor arată că dintre toate categoriile de medicamente pe care părinţii le dau copiilor fără recomandarea medicului,61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent îngrijorător,spun doctorii,pentru că oricât de benefice ar părea,administrate fără prescripţie medicală,ele pot produce dereglări destul de mari în organismul copiilor. De aceea,părinţii trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a le administra micuţilor orice fel de vitamine şi suplimente.

Le pot lua şi sugarii?

Medicii pediatri recomandă vitaminele K,D şi calciu sugarilor atunci când,deşi alimentaţi natural,  nu iau în greutate şi sunt lipsiţi de vitalitate. În linii mari,vitaminele ajută la o dezvoltare armonioasă,oferă necesarul zilnic de energie,  stimulează imunitatea,dezvoltă sistemul nervos şi stimulează creşterea.

simeon stalpnicul png

Doza şi durata administrării vitaminelor şi a calciului pot varia de la un sugar la altul (depinde de greutate şi de înălţime),de aceea numai pediatrul este în măsură să facă o astfel de prescripţie. Bebeluşii hrăniţi artificial,cu diverse formule de lapte de pe piaţă,nu au nevoie de suplimente nutritive,pentru că laptele conţine deja toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie un copil pentru a creşte sănătos.

În exces,calciul duce la boli de inimă

Încă din primii ani de viaţă calciul este un element vital,consolidează oasele,ajută la creşterea dinţilor,stimulează masa musculară şi susţine sistemul nervos. Însă luat peste măsură,poate duce la probleme serioase de inimă. Studiile arată că suplimentele cu calciu afectează serios inima şi,în timp,cresc riscul de atac de cord. Mai mult,excesul de calciu duce la constipaţie şi împiedică asimilarea fierului. De aceea,calciul trebuie administrat doar dacă este strict necesar,nu mai mult de 500-1.000 mg/zi,de preferat în mai multe prize,la recomandarea doctorului.

Efectele excesului de vitamine

* hipervitaminoza A-dureri de cap,prurit,afecţiuni ale ficatului;* hipervitaminoza D – insuficienţă renală,oprirea creşterii,oboseală,cefalee;* excesul de vitamina B6 -tulburări ale sistemului nervos;* excesul de vitamina C-greţuri,diaree,afecţiuni renale.