Cât îl supraveghezi la lecţii?

1 73342 original jpg jpeg

Temele pentru acasă le dau, uneori, mai multe bătăi de cap părinţilor decât copiilor. Asta din cauză că adesea un părinte nu ştie cât să se implice în rezolvarea lecţiilor odraslelor, încât să nu pară nici nepăsător, dar nici sufocant.

Orice părinteîşi doreşte un copil cu rezultate excelente la învăţătură. De aceea,este normal să se implice în rezolvarea temelor pentru acasă. Trebuie doar să găsească reţeta,astfel încât copilul să ştie că are un sprijin în mama şi tata.

Nu-i face tu lecţiile

Din dorinţa prea mare de a fi de ajutor,unii părinţi fac greşeala să se apuce de teme,în locul odraslelor. Este o mare greşeală,căci copiii „ se vor lăsa pe o ureche“ şi nu vor învăţa să devină responsabili,ci nesiguri pe ei.

Când un părinte recurge la această metodă,îi poate insufla copilului ideea că nu are încredere în el. Totodată,ştiind că mama şi tata sunt dispuşi să-i facă temele,el nu-şi va mai da la fel de mult silinţa.

Stabiliţi împreună un orar pentru teme

Faptul că are anumite ore între care să-şi facă lecţiilepentru acasă este tot o formă de supraveghere din partea părinţilor.

Aşadar,asigură-te că are timp de odihnă,după ce a venit de la şcoală,iar când vine ora stabilită pentru începerea exerciţiilor,trebuie să fii fermă şi să nu-l laşi să amâne,astfel încât să ajungă să lase totul pe ultima sută de metri,căci este total neproductiv.

Arată-i că-l apreciezi

Nu ezita ca după ce i-ai verificat temele şi te-ai asigurat că sunt corecte,să-i arăţi că eşti mândră de el. O laudă este o motivare pentru el,să continue în acelaşi ritm şi să se ridice la nivelul aşteptărilor tale. Iar dacă vezi că a greşit,nu fi dură,nu ridica tonul şi nu-i spune că nu a învăţat nimic sau că face mereu aceleaşi greşeli.

Mai bine fă-l să-şi dea singur seama de greşeală,punându-l să recitească propoziţia incorect scrisă sau să reia rezolvarea unei probleme.

Nu sta lângă el tot timpul

Când se apucă de teme,nu-ţi lua repede un scaun,ca să te aşezi lângă el. Când copilul simte că-i sufli în spate,se poate simţi inconfortabil. Lasă-l să se descurce singur.

Chiar şi când îţi pune o întrebare,nu veni direct cu rezolvarea. Întreabă,la rândul tău:„tu ce crezi,care este soluţia?“ În cazul în care-şi face temele când nu eşti acasă,verifică primele răspunsuri,să te asiguri că a înţeles cum se rezolvă,restul lasă-le. Până la urmă,e şi în sarcina învăţătorului sau profesorului să vadă la ce nivel se află este copilul. 

SFAT:După ce-şi termină temele,pune-i întrebări,ca să te asiguri că nu are nelămuriri.