Câti bani de buzunar îi dai şi de la ce vârstă?

1 71295 original jpg jpeg

Indiferent că vorbim de alocaţie sau de o sumă stabilită lunar pentru jucării şi dulciuri, ori de monezile strânse în puşculiţă, fiecărui copil îi place să ştie că are un buget al lui, pe care îl poate stabili după bunul plac.

Întrebarea care stârneşte reacţii diferite în cazul părinţilor este legat de vârstade la care copilul îşi poate gestiona singur banii de buzunar. La urma urmei,nu ai vrea să ajungă la 10 ani şi să îi fie frică să meragă singur la magazin.

De la 3 la 5 ani:învaţă-l să aibă răbdare

La această vârstă banii de buzunar sunt de fapt banii puşi la puşculiţă pe care cei mici ştiu că îi vor putea folosi la un moment dat pentru a-şi cumpăra ce vor ei. Micuţii trebuie să înveţe să aibă răbdare şi să ştie că vor prim ice îşi doresc,chiar dacă nu imediat. Pentru a-l încuraja,spune-i că dacă aşteaptă ceva timp va primi mai mult. Astfel,deşi îşi doreşte foarte multe lucruri,va şti că răbdarea este mama succesului.

De la 5 la 8 ani,educaţia economică este o necesitate

În această perioadă poţi începe să îi dai ceva bănuţi. Dacă încă nu ştii cum să îl faci conştient de valoarea lor,află că se organizează periodic cursuri de educaţie economic şi antreprenoriat. Deşi sună pompos,la aceste cursuri copilul învaţă că fiecare lucru are o valoare şi că pentru a-l obţine trebuie să plătească. De asemenea,acesta învaţă şi cum să facă singur rost de bani de buzunar. Fie îşi poate vinde din jucăriile pe care nu le mai foloseşte,fie este plătit pentru anumite sarcini. de exemplu,îl poţi ruga să ducă el gunoiul şi pentru asta îl remunerezi cu o mică sumă. Sau pune hainele murdare în coş şi îşi asigură o parte din banii pentru maşinuţa cu telecomandă. Nu trebuie să vorbim de valori astronomice,ci de atât cât are nevoie pentru a-şi face nişte mofturi. Stilul acesta american sau britanic,atât de puţin împământenit la noi,îl învaţă pe junior că trebuie să munceşti pentru a avea bani.

De la 8 la 12 ani,micul întreprinzător

În această perioadă,noţiunile matematice,operaţiunile de adunare şi scădere,ar trebui să fie suficient de avansate încât el să înţeleagă cu uşurinţă conceptul de venituri şi cheltuieli. Deci,acum va şti că mare parte din salariul tău se duce pe facturi,aşa că pretenţiile lui încep să scadă. Mai mult,este capabil să le prioritizeze şi chiar să le pună pe lista de aşteptare pe cele mai puţin importante,dar necesare. Dacă vrei să îi dai o mână de ajutor,îl poţi învăţa conceptual de brand şi să conştientizeze că trebuie să vadă dincolo de reclamă. În plus,sunt banii lui şi el va decide dacă îi aruncă pe o marcă sau pe nişte caracteristici reale,dar trebuie să facă asta în cunoştinţă de cauză. În această perioadă îi poţi lăsa lui cardul de alocaţii sau îi poţi stabili un buget săptămânal pe care să îl cheltuiască după bunul plac.

Peste 12 ani,demonstraţii de independenţă

Pe măsură ce se apropie de pubertate începe să se manifeste independenţa,aşa că este o adevărată provocare să mai iei decizii în locul lui. Economiseşte timp şi energie şi stabileşte-i un plafon din care să îşi cumpere atât produsele de îngrijire,cât şi vestimentaţia sau alte mofturi. dacă nu îl consideri pe deplin maturizat încât să meargă singur la cumpărături,eventual însoţit de prieteni,du-te cu el,dar îndrumă-l doar. Astfel,va învăţa să discearnă între ieftin şi de calitate şi va şti să le pună în balanţă şi să decidă când este cazul să facă compromisuri şi când nu.