Caut bonă pentru copilul meu!

1 81895 original jpg jpeg

Nu e uşor să găseşti bona ideală pentru copilul tău. Cele mai căutate, şi deci cel mai greu de găsit, sunt dădacele cele care vin dimineaţa şi pleacă seara. Şi care au suficientă dăruire şi experienţă în domeniu pentru a alunga neîncrederea unei mame exigente. Dar unde le cauţi?

Întreabă-ţi prietenii

Începe prin a-ţi întreba cunoştinţele. Bona ideală poate fi mătuşa unei prietene din copilărie, care iubeşte copiii şi are experienţă în a-i creşte. Sau poate o baby sitter care a avut grjă de copiii amicilor cu care vă vizitaţi de atâta timp. Vei avea certidutinea că abilităţile bonei au fost verificate de către oamenii pe care-i ştii.

Apelează la o agenţie

Dacă eşti prima din familie sau din grupul de prieteni care ai făcut un copilaş şi nu ai norocul să moşteneşti vreo bonă cu recomandări, va trebui să apelezi la agenţiile de plasament şi la anunţurile din presă. Cu picioarele în apă rece, creionul în mână şi telefonul la ureche, te pui pe căutat.

Criterii de selecţie

Un criteriu de selecţie, când alegi o bonă, poate fi vârsta, dar cel mai important este experienţa, o candidată de nădejde trebuind să aibă la activ cel puţin 2-3 copii pe care i-a îngrijit de mici. Dacă doamna respectivă se află în baza de date a unei agenţii, înseamnă că a trecut deja printr-un proces de triere. Important însă e să vă cunoaşteţi şi să ai ocazia să îi pui câteva întrebări.

Ce întrebări îi pui

Stabileşte o întâlnire cu fiecare candidată la tine acasă. În felul acesta, vei observa reacţiile copilului tău la contactul cu ea, precum şi reacţiile ei. Stabileşte un set de întrebări relevante pe care să i le pui. Pune-i şi întrebări generale despre parcursul ei profesional, dar şi despre experienţa ei cu cei mici.

Apoi, treci la chestiuni mai precise: imaginează o situaţie de urgenţă, când copilul s-a rănit sau a înghiţit ceva accidental, şi las-o să spună cum ar reacţiona în astfel de cazuri.

Află cum reacţionează în situaţii-limită

Află de la ea de ce a plecat de la familia unde a lucrat ultima dată, chestiunea care poate fi hotărâtoare. A fost din motive de alimentaţie a copilului, de igienă, de securitate? Este adepta hranei sănătoase? Ştie să pregătească mâncare proaspătă copilului? Întreab-o, cu tact, dacă suferă de anumite boli transmisibile. Cere-i referinţe de la fostele familii în care a lucrat. Nu uita! Bona va face parte din familie şi va trebui să o tratezi ca atare.

Măsuri de siguranţă

Au fost cazuri când sub chipul bonei ideale se ascundea o persoană de-a dreptul periculoasă pentru copil. Când dădacele îi băteau pe cei mici, pentru că nu erau cuminţi, sau aruncau mâncarea pentru că nu aveau răbdarea să le-o dea pe toată. Cum poate fi evitată o astfel de experienţă? Ideal ar fi să găseşti o vecină sau o prietenă care să vină în vizită, periodic, şi să observe dacă ceva nu e în regulă. Îţi poţi instala în încăperi şi camere video, ca să poţi supraveghea chiar tu ceea ce se întâmplă în casă.