Ce faci când se maturizează prea repede?

1 69871 original jpg jpeg

Îţi spui tot mai des că nu înţelegi cum de copilul tău creşte aşa de repede şi ai face orice ca să nu treacă peste etapele normale ale copilăriei? Ei bine, poţi să intervii în acest proces cu multă răbdare şi înţelegere.

Ce-i drept,copiii de azi cresc şi se maturizează din ce în ce mai repede. Acest lucru e uşor de înţeles şi normal până la un anumit punct. Dar când intervine o discrepanţă între vârsta pe care o are şi felul în care se dezvoltă psihic,este cazul să intervii.

Povesteşte-i de când erai mică

Tehnologia tot mai avansată îşi pune amprenta asupra modului în care se dezvoltă şi se modelează viziunea copiilor asupra cerinţelor importante ale vieţii. Eşti pregătită să ţii pasul cu ascensiunea rapidă a copilului tău şi să menţii o balanţă între vârsta piticului şi felul în care se conturează ca om? În acest caz,stai aproape de el şi observă-i mişcările. Altfel spus,comunică deschis cu el,vezi cum gândeşte şi încearcă să-i prezinţi părţile frumoase ale copilăriei.

Joacă-te cu el

Povesteşte-i copilului cum era pe vremea când nu existau mijloacele de comunicare şi arată-i că pentru a se juca nu are nevoie numai de calculator sau televizor. De aceea,acordă importanţă,de la cele mai mici vârste,activităţilor specifice copilăriei. Petrece timp împreuncă cu cel mic şi distrează-te cu activităţi simple şi copilăroase. Alergaţi în parc,jucaţi-vă cu mingea sau cu păpuşile sau construiţi castele de nisip dacă sunteţi la mare.  

Limitează-i timpul de stat în faţa calculatorului

Vorbeşte-i copilului tău despre programele de televiziune şi despre jocurile pe calculator. Explică-i că nu toate programele sunt potrivite vârstei lui şi că statul în faţa unui monitor îi poate dăuna mai târziu sănătăţii. Limitează timpul pe care cel mic îl petrece în lumea virtuală şi încurajează-l să se implice în activităţi extraşcolare,care să-i ocupe timpul în mod constructiv şi care să-i ofere şi alte modele de comportament decât cele prezentate în mass-media. Cititul şi desenatul îi pot dezvolta imaginaţia şi felul în care se raportează la copiii de vârsta lui.