Ce factori influenţează creşterea copiilor în înălţime

1 65589 original jpg jpeg

Sexul micuţului, somnul, alimentaţia, postura corpului, problemele de sănătate, genele moştenite de la părinţi, mediul în care trăieşte – toate aceste elemente influenţează creşterea copiilor în înălţime.

De cele mai multe ori,numărul centimetrilor copilului ajuns la maturitate se va situa undeva între înălţimea mamei şi a tatălui. Însă,sunt aspecte pe care dacă le ignorăm pot afecta creşterea copiilor în înălţime. De exemplu,o poziţie incorectă a corpului poate “ciupi” câţiva centimetri buni din înălţimea pe care ar fi trebuit să o aibă copilul,de aceea este indicat să-i corectăm poziţia micuţului atunci când stă pe scaun,dar şi când merge. 

Creşterea copiilor în înălţime depinde şi de calitatea somnului 

În plus,este bine de ştiut că în timpul unui somn profund şi liniştit,hormonul de creştere funcţionează la cote maxime,dar o odihnă insuficientă înseamnă şi o încetinire a activităţii acestuia. Aşa că,mare atenţie la cât de bine se odihneşte copilul. Şi alimentaţia are un rol esenţial în creşterea în lungime a micuţului. Alimentaţia necorespunzătoare – bazată pe junk-food,îl poate împiedica pe copil să-şi atingă idealul de înălţime,la care ar fi ajuns dacă ar fi avut o nutriţie corespunzătoare vârstei. 

Care este ritmul normal de creştere a copiilor în înălţime 

În mod normal,un copil creşte în primele 12 luni de viaţă aproximativ 25 de cm,11 cm în al doilea an şi 8 cm în cel de-al treilea. Începând cu al 3-lea an de viaţă,micuţii cresc,în medie,aproximativ 5-6 cm pe an până la vârsta pubertăţii.

Pentru fete,creşterea maximă intervine cu un an înainte de primul ciclu (adică undeva între 11 şi 13 ani),iar pentru băieţi,ceva mai târziu,între 14 şi 15 ani.

0-1 an-25 cm în plus faţă de înălţimea de la naştere;

1-2 ani-11 cm în plus faţă de înălţimea de la 0-1 an;

2-3 ani-8  cm în plus faţă de înălţimea de la 1-2 ani;

3-4 ani-7 cm în plus faţă de înălţimea de la 2-3 ani;

4-5 ani-6,5 cm în plus faţă de înălţimea de la 3-4 ani;

5-6 ani-6 cm în plus faţă de înălţimea de la 4-5 ani.

Pentru a afla cât va creşte copilul în înălţime când va ajunge adult,efectuaţi următorul calcul:

Adunaţi înălţimea mamei şi a tatălui copilului,apoi adăugaţi 13 centimetri dacă este băiat sau scădeţi 13 cm dacă este fată. Rezultatul obţinut se împarte la doi. Specialiştii susţin că aceasta va fi înălţimea copilului atunci când va ajunge adult. 

O altă metodă cu ajutorul căreia puteţi să aflaţi cât de înalt va fi copilul este următoarea:măsuraţi înălţimea micuţului la vârsta de 2 ani,dublaţi rezultatul şi,astfel,veţi obţine numărul centimetrilor pe care îi va avea acesta la maturitate.