Ce nu ştiai despre febra la copii

La primele semne de boală ale copilului, mai ales dacă el este la vârstă fragedă, părinţii intră în panică. Dintre toate simptomele, febra este cea mai de temut, când de fapt, n-ar trebui să fie văzută ca un Bau Bau, ci mai degrabă ca aliat în combaterea bolii.
De frica unei convulsii febrile care poate apărea când febra creşte brusc,părinţii ar face orice să scadă temperatura copiilor,chiar şi când nu înregistrează valori prea mari. Este ceva obişnuit ca un copil să aibă o temperatură între 36,5 – 37,5°C,dacă este măsurată rectal sau până în 37°C,axilar. Dacă trece de 38°C,e semn că procesul de apărare al corpului este accelerat pentru a combate efectele produse de un virus sau de o bacterie.
Febra e de luat în seamă de la 38°C în sus
Observi că după somn,copilul e roşu în obraji şi pare mai cald decât de obicei,dar nu are o temperatură mai mare de 38°C? Nu e cazul să alegi la siropul antitermic! La bebeluşi,o temperaturămai ridicată după-amiaza,după somn sau după ce au plâns este normală,deci e mai bine să mai aştepţi puţin până să foloseşti termometrul. Nu uita că febra este un mod prin care organismul se luptă cu o infecţie. Abia atunci când acesta va indica o temperatură de peste 38°C e momentul să intervii.
Atenţie!
Starea generală a copilului este mai importantă decât valoarea indicată de termometru. Dacă cel mic se joacă,e vioi,mănâncă,pare să se simtă bine,urmăreşte evoluţia stării lui de sănătate,fără să-i administrezi vreun antitermic.
Temperatura rectală e precisă
Oricât de mult îţi displace ideea de a verifica temperatura copilului mic cu ajutorul unui termometru rectal,este cea mai sigură metodă. Celelalte moduri de a afla valoarea temperaturii pot da valori mai mari sau mai mici decât cele reale.
Febra cauzată de bacterii e diferită de cea virală
O temperatură de peste 38°C arată că organismul celui mic se luptă cu o infecţie cauzată fie de un virus,fie de o bacterie. În cazul unei infecţii virale nu e nevoie să fie administrat un antibiotic,acesta fiind eficient pentru combaterea bacteriilor patogene care provoacă infecţii la nivelul urechii,infecţii urinare sau pneumonie. Dacă nu se intervine cu un antibiotic în aceste cazuri,infecţia se poate agrava,ajungându-se la boli grave.
Se poate susţine vindecarea cu produse naturiste
Permite organismului celui mic să lupte eficient cu boala,mai ales dacă febra nu depăşeşte 38,5°C. Îndeamnă-l să bea lichide călduţe,ceaiuri care-l ajută să transpire şi să elimine toxine (soc,tei,muşeţel) şi unele care previn apariţia unor scaune proaste (mentă). În locul siropurilor pe bază de paracetamol sau ibuprofen,poţi folosi un remediu mai blând timp de 2 până la 4 zile,supozitoarele pe bază de plante Fitofebril. Au efect antiinflamator şi antibacterian.
Când e timpul să apelezi la medic?
În anumite cazuri este nevoie urgent de consultul şi sfatul unui medic,deci nu ezita să-l ceri dacă…
…ai un bebeluş cu vârsta sub 3 luni care are febră peste 38°C;
…febrei i se asociază mai multe scaune diareice,vărsături,dureri,letargie,refuzul de mânca sau chiar de a se hidrata,iritabilitate,dificultăţi de respiraţie;
…valorile temperaturii nu coboară sub 38-38,5°C,după 3-4 zile în care ai administrat antitermice.
Info
Doar 4% dintre copii fac convulsii febrile.