Ce nu ştiai despre legătura dintre fertilitate şi vârsta la femei
O femeie trebuie să-şi supravegheze cu atenţie sănătatea şi, după vârsta de 18 ani, să meargă la medic pentru control ginecologic periodic. Mai ales când îşi doreşte copii şi aceştia se lasă aşteptaţi. Problemele de fertilitate apar şi din cauza înaintării în vârstă.
Testele ginecologice efectuate cel mult o dată la doi ani previn apariţia unor complicaţii genitale,care pot duce la infertilitate. De obicei,femeile ajung la medic atunci când se hotărâsc să devină mame. Trebuie să ştii că,pe măsură ce trece timpul,şansele unei femei de a concepe un copil se reduc.
Cu alte cuvinte,o femeie până în 30 de ani are mai multe şanse să se bucure de sentimentul de a fi mamă.
Ştiai că încă de la naştere,fiecare reprezentantă a sexului frumos deţine peste 1 milion de ovule,care scad continuu de-a lungul vieţii?
Specialiştii spun că de la vârsta primului ciclumenstrual şi până când se atinge perioada menopauzei,o femeie ajunge să aibă doar 150.000 de ovule,în scădere cu aproximativ 90% faţă de numărul total de ovule.
În fiecare lună se pierd ovule
Datele arată că în fiecare lună o femeie pierde o mică parte din ovule,care nu se mai completează.
Spre exemplu,în jurul vârstei de 20 de ani,o femeie deţine în jur de 30% din numărul de ovule cu aspect normal,ajungând la 30 de ani să aibă mai puţin de jumătate din numărul lor,respectiv 16%.
Trebuie să ştii că ovulele sunt de două feluri:pot fi cu aspect normal şi cu aspect anormal;ultimele prezintă risc mare de dezvoltare a malformaţiilor congenitale.
La 40 de ani,femeia mai are 9% din ovule
După vârsta de 30 de ani,numărul de ovule se reduce continuu şi rapid,astfel că până la 40 de ani femeia poate rămâne cu un număr de ovule de maximum 9%.
Pe de altă parte,o femeie tânără,dacă are probleme defertilitate,poate fi ajutată cu tratamente şi intervenţii specific acordate de medic.
După 30 de ani,dacă după trei luni dacă nu reuşeşte să conceapă un bebeluş,trebuie să meargă la consult medical. Dacă după tratament nu reuşeşte să rămână însărcinată pe cale naturală,poate încerca la recomandarea medicului utilizarea ovulelor de la o donatoare.
Mai mult,după vârsta de 35 de ani,o viitoare mămică trebuie să ia în calcul riscurile la care poate fi expus copilul sau copiii,pentru că odată cu înaintarea în vârstă apare riscul de a naşte copii cu malformaţii sau simdroame care le pot afecta sănătatea.
Metode simple să stimulezi fertilitatea
-ţine cont de perioada de ovulaţie;
-şedinţele de reflexoterapie stimulează fertilitatea;
-vezi dacănu cumva iei medicamente pentru diferite boli care afectează fertilitatea;
-foloseşte un termometru bazal. Când eşti la ovulaţie,temperatura bazală este uşor mai crescută decât de obicei;
-încearcă să controlezi stresul şi să-l elimini din viaţa ta;
-dormi cel puţin 7-8 ore pe noapte;
-renunţăla alcool;
-consumă miere din când în când. S-a dovedit că mierea este un stimulent natural al fertilităţii.