Ce să faci înaintea unei fertilizări in vitro I
Infertilitatea este o boală care afectează un număr foarte mare de cupluri, iar studiile arată că aceasta se află printre printre primele locuri ca intensitate a traumei suferite. În multe cazuri ea are soluţii: tratamente care facilitează fecundaţia natural, inseminarea artificială, fertilizare in vitro. Te lămureşte în aceste privinţe Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii, de la Clinica Fertilia.
Fertilizarea in vitro este o procedură care imită fecundarea produsă în mod natural,în interiorul corpului femeii,în trompele uterine. FIV permite ca fecundarea să se producă în afara corpului,prin prelevarea ovulelor şi formarea embrionului în laborator. Ulterior,acest embrion se transferă în uter.
Înainte de a lua decizia de a începe o procedură de fertilizare in vitro,există numeroase etape prin care se realizează analize şi investigaţii medicale,iar uneori se pot descoperi soluţii alternative prin care să nu se ajungă la FIV.
Ştiai că…
…în România,1 din 6 cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate.
Care sunt cauzele infertilităţii?
În momentul în care un cuplu ia decizia de a consulta un medic specialist în probleme de infertilitate,primul pas al planului de investigaţie este depistarea cauzei infertilităţii. Aceasta poate fi medicală sau determinată de stilul de viaţă şi poate apărea fie la unul dintre parteneri,fie la amândoi.
La femei,infertilitatea poate fi cauzată de:
-vârsta înaintată
-greutatea corporală mărită sau redusă
-stres
-consumul de alcool ori de tutun
Din punct de vedere medical,infertilitatea poate apărea din cauza:
-anomaliilor congenitale ale organelor sexuale,
-infecţiilor pelvine care interferează cu organele genitale,
-endometriozelor (implantarea în alte zone decât cea normală a celulelor endometriale,ceea ce duce la dureri intense în timpul şi după menstră),
-afecţiunilor ovariene (ovarite,chisturi ovariene,sindromul ovarelor polichistice,distrofie ovariană,cancere ovariene) care duc la imposibilitatea formării unui ovocit normal,sănătos
-afecţiunilor trompei uterine (anexite,afecţiuni congenitale ale acestora,trompe prea înguste care impiedică transportul embrionului spre uter),
-unei menopauze timpurii sau a epuizării timpurii a foliculului,
-unui fibrom uterin.
La bărbaţi,infertilitatea poate fi determinată de:
-expunerea la căldură mare a zonei genitale
-produşi toxici (plumb,acid boric,ultrasunete)
-stres
-obezitate
-fumat excesiv
Infertilitatea masculină poate avea o varietate de cauze medicale:
-Disfuncţii sexuale (impotenţă,ejaculare precoce sau întârziată),
-Disfuncţii în producerea spermei (cantitate,mobilitate),
-Infecţii ale organelor reproducătoare,
-Disfuncţii hormonale cauzate de oreion sau de utilizarea drogurilor,
-Patologii cronice care pot produce tulburări în funcţia de reproducere:tuberculoză,diabet zaharat,
-Patologii testiculare (inflamaţia lor,cum este orhita,chisturi,varicocel),
-Infecţii genitale (chlamydia,gonoree),
-Investigaţii şi tratamente.
Pentru depistarea cauzei infertilităţii,medicul va recomanda o serie de analize şi de investigaţii. Principalele întrebări la care medicul ginecolog caută răspuns sunt:
-Femeia produce ovocite sănătoase?
-Bărbatul produce un număr suficient de mare de spermatozoizi şi aceştia sunt normali?
-Există factori care impiedică întâlnirea unui ovocit cu un spermatozoid?
-Embrionul are un mediu propice în care se poate dezvolta?
Cele mai frecvente investigaţii care urmează să fie realizate sunt:
-în cazul femeii:
histerosalpingograma,ecografia transvaginală,ecografia endovaginală,colposcopia şi analizele de sânge pentru dozarea unor hormoni (FSH,LH şi estradiol)
-în cazul bărbatului:
spermograma şi spermocultura
Ulterior,în funcţie de rezultatele obţinute,medicul va urmări tratarea cauzelor infertilităţii,astfel încât fecundaţia să poată avea loc natural. De exemplu,în cazul în care depistează o mobilitate redusă a spermei (astenospermie),va prescrie stimularea hormonală.
În cazul femeilor cu probleme cum sunt absenţa ovulaţiei (anovulaţie),a celor cu afecţiuni ovariene (precum sindromul ovarelor polichistice) sau cu ovulaţie neregulată,va indica stimularea ovariană. Aceasta se poate face medicamentos şi/sau injectabil pe o perioadă stabilită de ginecolog. Evoluţia tratamentului trebuie însă monitorizată frecvent de către doctor,pentru a afla dacă s-au obţinut valori optime ale mărimii şi numărului foliculilor.
Acest tratament se recomandă de obicei timp de un an pentru femeile de până la 30 de ani şi timp de jumătate de an,la cele de peste 30 de ani,perioadă în care acestea vor continua să încerce să rămână însărcinate în mod natural.
Abia dacă,în urma investigaţiilor efectuate,cauzele infertilităţii nu se pot soluţiona prin tratament,se poate apela la tehnici de reproducere umană asistată (inseminare artificială sau,în cele din urmă,fertilizare in vitro).
„Infertilitatea este o boală care de multe ori se poate trata şi astfel cuplurile pot reuşi să aducă un copil pe lume pe cale naturală. Scopul nostru este ca,atunci când un pacient vine pentru o consultaţie,să demarăm un plan complex şi detaliat de investigaţii prin care să oferim în primul rând depistarea precisă a cauzei infertilităţii şi oferirea unui tratament corespunzător. Astfel,se poate întâmpla să nu fie nevoie să se ajungă la tehnici de reproducere asistată”,explică Dr. Ruxandra Dumitrescu,medic primar în obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii.
Articol realizat cu sprijinul doamnei Dr. Dumitrescu,pe care o poţi contacta pentru mai multe detalii la Clinica Fertilia (http://www.fertilia.ro/).La această clinică este folosită o tehnologie de ultimă oră,unică în ţară,care oferă tratamente care includ inseminarea artificială,laparoscopie,histeroscopie,proceduri de microchirurgie,donarea de ovule şi mame surogat,precum şi fertilizarea in vitro. Cu o echipă medicală cu experienţă de peste 17 ani,clinica propune variante eficiente şi garantate cuplurilor infertile,având acelaşi scop ca şi pacienţii:naşterea de copii sănătoşi.
Citeşte mai multe despre fertilizarea in vitro şi despre inseminarea artificială aici