Ce să faci şi ce nu în timpul sarcinii

1 70807 original jpg jpeg

Pentru orice femeie perioada de sarcină este una specială, lăsând la o parte transformările fizice şi schimbările hormonale. Din păcate, bucuria venirii unui copil pe lume este cumva umbrită de zecile de sfaturi şi de informaţii, uneori nejustificate, care pot copleşi viitoarea mamă. Nu mai ştii ce să mănânci, ce să faci, cum să faci şi cât? Află din articolul de mai jos!

Vestea că eştiînsărcinatăvine la pachet cu întrebările de tipul „Ce alimente trebuie să includ în dieta prenatală?“,„Ce medicamente trebuie evitate?“,„Cum îmi pot menţine atât sănătatea mea cât şi a fătului?“.

Toate aceste întrebări primesc răspuns de oriunde,când nici nu gândeşti,însă e foarte important să asculţi toate informaţiile primite,dar să foloseşti doar ce ţi se pare că se potriveşte ţie şi familiei tale.

Dormi mai mult!

De obicei,o femeie trebuie să doarmă 6-7 ore pe noapte,ca să funcţioneze la capacitate maximă a doua zi. O gravidă are nevoie de până la 9-10 ore pe noapte.

În felul acesta,femeia îşi reface nivelul de energie şi vitalitate pentru o nouă zi. Aceasta are nevoie de ore suplimentare de somn,pentru că modificările fizice şi hormonale drastice consumă resurse importante ale corpului ei.

În plus,noaptea,organismul se vindecă natural,îşi regenerează celulele şi-şi reface resursele energetice.

Dacă dormi puţin,există riscul să nu poţi ducesarcinapână la capăt!

Evită băile fierbinţi!

Nu te spăla cu apă fierbinte,chiar şi în lunile friguroase,pentru că rişti să expui fătul unor pericole pentru sănătate. Dacă apa trecută de 40 de grade Celsius privează fătul de oxigen,acesta fiind expus şi riscului să sufere malformaţii congenitale.

Să mănânci cât doi,un mit demontat

Nu de puţine ori femeile însărcinate sunt sfătuite de mame,bunici şi alte rude să mănânce cât doi,în caz contrar copilul nu se va dezvolta. Explicaţii nu există,dar se merge pe principiul:dacă cel mic cere,trebuie să-i dai.

Nutriţioniştii atrag însă atenţia asupra unui aspect important al alimentaţiei prenatale:calitatea este mai importantă decât cantitatea!

În perioada sarcinii,consumul caloric trebuie mărit începând cu al doilea semestru doar cu 300 de calorii. Mai precis,trebuie să iei în greutate pe săptămână aproximativ o jumătate de kilogram.

Ai în vedere,că obezitatea creşte riscul de naştere prematură şi de complicaţii de sănătate ale fătului.

Renunţă la alcool şi redu cafeaua

Micile tabieturi trebuie corectate,astfel că pe perioada sarcinii este mai bine să renunţi la berea rece cu alcool,care-ţi încânta simţurile în zilele toride.

Şi e bine să reduci şi consumul de cafea,chiar dacă ai tensiunea mică şi doctorul te-a sfătuit să bei câte o ceşcuţă de zi.

De fapt,e mai bine să eviţi lichidele care stimulează activitatea intrauterină,aici intrând şi ceaiurile verde şi negru,pentru a nu declanşa contracţiile.

Astfel,viitoarea mămică poate consuma cafea,însă cu moderaţie,fără să depăşească 300 de miligrame de cofeină pe zi.

De asemenea,dacă fumezi,e obligatoriu să te laşi de acest viciu. Nu rezolvi nimic dacă alegi să fumezi ţigări light.

Efectele adverse asupra fătului vor apărea indiferent de ţigări,pentru că acestea conţin mii de substanţe dăunătoare,care expun fătul la malformaţii congenitale,astm şi boli pulmonare.