Ce se întâmplă când îţi suprasoliciţi copilul

1 67337 original jpg jpeg

Ca părinte, doreşti ca micuţul tău să aibe performanţe excelente la şcoală şi să înveţe cât mai multe lucruri care i-ar putea fi de folos în viaţă – de la limbi străine la paşi de balet. Dar ce se întâmplă când îl soliciţi peste puterile lui?

Observă-i reacţiile

Este firesc să-ţi doreşti ce e mai bun pentru copilul tău şi să-l iniţiezi,încă de la grădiniţă,în tot soiul de activităţi care-i deschid noi orizonturi de expresie. Îl duci la cursuri de limbi străine,la ore de dans,la ore de pian,la karate şi la cine mai ştie ce. Dar e bine însă să observi şi ce reacţii are copilul tău. Fiindcă e imposibil să-i placă chiar toate activităţile la care îl faci să participe – iar dacă chiar îi plac,îi e imposibil să exceleze la toate şi să dea performanţele la care te aştepţi.

De la succes,la dezinteres

De multe ori,părinţiiobsedaţi de performanţele copiilor uită că aceştia trebuie să-şi trăiască şi copilăria. Un program prea încărcat,prea obositor duce exact la contrariul performanţei:oboseală,nervozitate,dezinteres. Copilul tău va lua note tot mai slabe,va adormi la ore,va sparge geamuri şi se va bate în recreaţii. Se va opri în mijlocul unui spectacol şi va uita versurile unui cântec pe care l-a interpretat de mii de ori. Dacă se întâmplă aşa,e semn că micuţul tău e suprasolicitat.

Nu proiecta dorinţele tale asupra lui

E bine să-l înveţi pe copil ceea ce înseamnă performanţă şi excelenţă,dar nu cu preţul libertăţii şi sănătăţii lui. Dacă puiul tău e suficient de mare pentru a purta o discuţie serioasă,discutaţiîmpreună despre ceea ce îi place cu adevărat şi ce nu. De multe ori,proiectăm asupra copiilor noştri neîmplinirile noastre. Mami a vrut să fie actriţă,nu a reuşit,dar acum ţine morţiş să-şi facă fata un star. Lasă-ţi ideile fixe deoparte şi ascultă-ţi copilul. Ţine seama de dorinţele lui reale,nu de cele impuse sau sugerate de tine. În felul acesta,vei elimina motive inutile de stres din viaţa copilului tău-şi a ta.