Ce trebuie să ştii despre certurile în faţa copiilor!

1 64824 original jpg jpeg

Când copiii îi văd pe părinţiilor lor certându-se, nu doar că suferă, dar în creierul lor se produc anomalii în dezvoltare. Ce poţi face pentru a minimiza efectele dezastruoase asupra copiilor, atunci când te cerţi cu partenerul de cuplu?

Nu este o noutate că cei mici sunt mai expuşi riscurilor de a deveni depresivi,antisociali şi violenţi,chiar şi cu ei,dacă trăiesc într-un mediu în care certurile agresive sunt la ordinea zilei.

Cercetările recente în domeniu arată că un nivel ridicat de stres cauzat de certuriîn familie afectează psihicul copiilor într-atât de tare,încât activitatatea cerebrală a acestora reacţionează ca şi când ar fi în mijlocul câmpului de luptă.

Eamon McCrory,unul din autorii unui studiu amplu în domeniu,efectuat de experţii de la Colegiul Universitar din Londra,spune că atunci când stresul este sever,afectează în mare măsură dezvoltarea creierului.

Descarcă-te!

După toate dovezile puse la dispoziţie de cercetători,concluzia ar fi să evităm certurile în faţa copiilor şi când avem ceva de spus,să ne abţinem? Nicidecum.

Tot oamenii de ştiinţă recomandă exprimarea frustrărilor şi comunicarea între parteneri. Dacă ţii în tine nemulţumirile,acumulezi multă tensiune şi începi să-ţi ignori partenerul.

Copilul nu va înţelege de ce vă evitaţi şi,pentru că nu ştie motivele disputei,îşi va face o sumedenie de ipoteze sumbre în cap,care-l pot afecta mult mai tare.

Alege răul cel mai mic şi spune-i şi lui ce anume vă nemulţumeşte. Poate,dacă este mai mare,are o soluţie pentru voi.

Fii un exemplu!

Chiar dacă la nervi îţi vine să-i spui partenerului orice,încearcă să eviţi să-ţi exprimi sentimentele prin jigniri,reproşuri şi chiar violenţă.

Pentru copii,voi sunteţi exemplu şi ce învaţă de la voi,aplică în societate. E de preferat ca atunci când te cerţi cu partenerul,să foloseşti expresii precum „sunt frustrată pentru că…“ şi obligatoriu nu abuza de explicaţii pe un ton tăios şi întărite de mişcări agresive ale mâinilor.

Cum vă împăcaţi

Certurileîn faţa copiilor ar trebui să-i înveţe anumite lecţii. De asemenea,acestora trebuie să li se explice că certurile nu se încheie odată cu relaţia,ci de cele mai multe ori se sfârşesc cu o dulce împăcare.

Un exemplu de explicaţie pentru cei mici este:„mami şi tati se mai ceartă uneori,dar se iubesc şi o să facă tot ce poată să se înţeleagă foarte bine“.