Ce trebuie să ştii despre îngrijirea nou-născutului. Sfaturi de la pediatrul Adyna Zelenac

1 baita nou nascut 486716905 jpg jpeg

Ştiai că în primele 28 de zile de după naştere un bebeluş poate fi numit nou-născut? Este vorba despre perioada de tranziţie şi reprezintă adaptarea lui la condiţiile extrauterine. Pentru ca acomodarea să fie optimă, medicul pediatru Adyna Zelenac ne-a oferit sfaturi utile pentru îngrjirea micului om proaspăt venit pe lume.

Nou-născutul nu poate vedea bine, mai bine spus nu distinge clar forme şi culori, nu fixează privirea – medicul precizează că acum poţi observa strabismul convergent (în caz că micuţul se uită „în cruciş‟) sau dacă nu coordonează perfect ambii ochişori. Ia în considerare că distanţa la care copilul poate vedea este distanţa la care te afli atunci când îl schimbi pe masa de înfăşat (aproximativ 30 cm). Abia spre trei luni sugarul vede clar. Dacă problema cu vederea persistă şi după aceste luni, este mai bine să îi faci un consult oftalmologic.

În primele zile ale sugarului, el „vede‟ lumea prin simţul auzului şi cel al mirosului. De la două-trei luni, când poate prinde obiecte, iar ulterior să le ducă la guriţă, bebeluşul se va folosi şi de pipăit şi de contactul cu buzele, cu limbuţa, pentru a cunoaşte viaţa din jurul său.

2 nou nascut 303060878 jpg jpeg

Bine de ştiut!

Nou-născutul nu face diferenţa între zi şi noapte. Doarme în medie 16 ore, iar somnul se desfăşoară în reprize mici şi dese, de una-trei ore.

Pregătirea corectă a camerei

Când aranjezi camera copilului, nu lua în calcul doar mobilierul, culorile de pereţi şi accesoriile diverse, despre care crezi că îţi vor face viaţa de părinte uşoară şi frumoasă. Camera bebeluşului trebuie să îi ofere şi acestuia confort şi linişte, să îi ofere siguranţă, dar şi relaxare şi zâmbete. Încăperea trebuie să fie luminoasă (cât mai multă lumină naturală) în culori neutre, fără mobilier aglomerat şi să fie bine aerisită. Temperatura ambientală de confort trebuie să fie de 23 ⁰C, cu o umiditate de 40-50%.

Astfel, nou-născutul se adaptează mai uşor în aceste condiţii, nu i se suprasolicită respiraţia, termoreglarea, somnul este mai liniştit, pentru o perioadă ceva mai lungă.

Băiţă, în fiecare zi

Se recomandă baia zilnică, pentru că are beneficiul de a relaxa sugarul şi de a-l pregăti pentru somnul de noapte. În cazul sugarilor cu dermatită atopică, baia se va face mai rar, la trei zile şi rapid. Se foloseşte apa curată de la robinet, pe când apa fiartă şi răcită este utilă doar pentru cazuri cu leziuni tegumentare.

În cădiţă se pune apă rece şi apoi se adaugă apă fierbinte, treptat, până când ajunge la o temperatură egală cu temperatura corporală, în general la 37 ⁰C.

Este bine ca, pe cât posibil, să se păstreze aceleaşi ore de îmbăiere, de preferat ora 20-21, înainte de a fi hrănit. Baia cu stomacul plin cu lăptic poate favoriza regurgitaţii. După baie este binefăcător un masaj cu o loţiune dermatocosmetică adecvată pielii bebeluşului.

Atenţie! Camera de baie trebuie să fie încălzită la 26 ⁰C, iar dacă aceasta este încăperea unde va dormi bebeluşul trebuie aerisită apoi.

Aşa îi faci corect toaleta

Toaleta bebeluşului presupune o rutină. Serul fiziologic se foloseşte pentru curăţarea nasului şi a ochilor, iar toaletarea se poate face şi de mai multe ori pe zi. Trebuie să acorzi atenţie şi zonei pavilionului urechii. La baie curăţă zona pliului de îmbinare din spatele urechii şi pavilionul. Pentru a igieniza orificiul conductului audititiv foloseşte un mic tampon de vată sau utilizează colţul unui prosop moale sau a unei pânze de finet.

Cum gestionezi colicile sugarului

Înainte de toate, este important să ştii despre colici, că sunt durerile abdominale determinate de mesele de lapte, că pot apărea şi de la vârsta de două săptămâni, atingând apogeul la şase-opt săptămâni şi pot dura până la patru luni, chiar şi şase luni! Colicile au o anumită periodicitate, fiind mai intense în a doua parte a zilei, seara şi în prima parte a nopţii; intensitatea diferă de la sugar la sugar, la fel şi manifestările pot fi variate. Cauzele de apariţie ale colicilor pot fi: imaturitatea microbiotei (florei intestinale), deficitul enzimatic, acumulările de gaze, mesele voluminoase şi frecvente.

Când apar, bebeluşul se poate manifesta prin: plânset inconsolabil, agitaţie, somn fragmentat, frământări de mânuţe şi de picioruşe, faţa care se înroşeşte, burtică mărită în volum şi tare, eliminări de gaze, supt sacadat, regurgitaţii.

Cum îi alini disconfortul. Pentru atenuarea lor, se recomandă poziţionarea corectă la supt, folosirea biberoanelor / tetinelor speciale sau a anumitor formule de lapte, o dietă corectă a mamei care alăptează, menţinerea ridicată a sugarului după supt pentru evacuarea gazelor, masaj circular pe burtică sau căldură locală, utilizarea unor produse care stimulează dezvoltarea florei intestinale şi ajută la eliminarea gazelor şi atenuarea durerii.

Sfatul specialistului

Adyna Zelenac

medic pediatru

Concierge Medical by Intermedicas, Bucureşti

3 adyna jpg jpeg

Perioada de nou-născut are anumite caracteristici specifice organismului bebeluşului, dar şi datorate imaturităţii diferitelor organe şi a centrilor nervoşi, cum ar fi: extremităţi reci, tegumente icterice (adică aspect îngălbenit) sau roşiatice ori cu zone uscate, cu câteva puncte roşii în relief (eritem alergic neonatal), milium (nişte mici depozite albicioase punctiforme pe năsuc), apariţia aşa-numitului „mugure de supt‟ - o mică tumefacţie la mijlocul buzei superioare şi cu epiteliul care se poate descuama, criză genital (tumefacţia mameloanelor la fetiţe şi băieţi), ritm mai rapid al respiraţiei şi, uneori, neregulat, năsuc „sforăit‟, dar fără secreţii vizibile, tresăriri în somn, variaţii ale temperaturii corporale (37.8 ⁰C fiind valoare normală), scaune semilegate sau moi, uneori cu mucus, perioade de plâns etc.

@arhiva, shutterstock