Cei mai inteligenţi copii din lume. Ce plănuiesc să facă în viitor?
Care sunt copiii geniali ai lumii? Cât de mult ar beneficia lumea dacă i-am putea antrena cu ajutorul celor mai buni educatori de pe planetă? Acestea sunt întrebările care au dus la crearea unui startup în Palo Alto, California, care a descoperit deja câţiva copii extraordinari.
Potrivit celor care au creat startup-ul din California, factorii de decizie politică sunt preocupaţi doar de 20% dintre studenţii din întreaga lume şi că primii 10% sunt chiar ignoraţi. Geniile din întreaga lume au nevoie de educaţie potrivită lor pentru a nu se pierde.
Karina Oakley, 3 ani, are un IQ similar lui Stephen Hawking
Karina este singurul copil al Charlottei Fraser. Locuiesc în Surrey, Anglia. Charlotte a găsit pe internet un psiholog şi, în urmă cu un an, şi-a dus fiica la Londra pentru un test de IQ. „Karina are un aer neobişnuit de maturitate pentru cineva atât de tânăr", a spus profesorul Joan Freeman şi a sugerat că are un IQ de 160, acelaşi ca Stephen Hawking şi ca 0,03% dintre copiii de vârsta ei. Întrebată în aceste teste ce facem cu ochii, Karina a spus că le punem lentile de contact. A privit o imagine a unui ceainic fără mâner şi a spus că lipseşte covoraşul de picnic. I s-a arătat o imagine cu o mănuşă căreia îi lipsea un deget şi a spus că lipseşte cealaltă mănuşă. Mama a descoperit că fetiţa nu suferea de un „mod de gândire ciudat”. Nu ştie de unde provine precocitatea ei lingvistică. Karina merge la o grădiniţă locală şi îşi petrece o mare parte din timp jucându-se.
Megan Ward are 10 ani şi a inventat deja brelocul antifumat
Când Paula şi Rory Ward nu conduc o companie de instalaţii sanitare şi de drenaj în Kent, Anglia, ei sunt ocupaţi să organizeze viaţa celor 5 copii ai lor, cu vârste între 6 şi 19 ani. Megan, fata lor de 10 ani, e preocupată de invenţii. În urmă cu un an, a trebuit să realizeze un afiş anti-fumat pentru un proiect şcolar. Mai degrabă decât un afiş, ea a venit cu ideea de a crea o pereche de plămâni care să conţină colorant alimentar maro, care să arate cantitatea medie de gudron pe care un fumător o colectează din doar patru pachete de ţigări. Megan nu vrea să meargă la universitate şi îi place inventatorul Trevor Baylis. Îşi păstrează ordonat dormitorul roz. Paula este uimită şi un pic confuză de fiica ei, care este o prezenţă liniştită, dar şi uşor solicitantă în gospodăria lor agitată. „Totul trebuie să fie stabilit din timp”, spune Paula. „Fraţii şi surorile ei se adaptează din mers, dar lui Meg trebuie să-i spunem exact care va fi programul”.
Dylan Toh are 12 ani şi pasiunea lui pentru algebră i-a atras invidia studenţilor din Singapore
Încă de la o vârstă fragedă, Dylan Toh a avut o sete nestinsă de cunoaştere. Plictisit de programa şcolară de matematică, Dylan şi-a scotocit bibliotecile locale pentru materiale mai provocatoare. Mai târziu, Ministerul Educaţiei din Singapore i-a aprobat accelerarea matematicii, ajutându-l să ia lecţii de la un profesor de liceu pentru a studia materiale cu mai multe niveluri peste cel al unui copil tipic de 12 ani. În căutarea unor probleme de matematică provocatoare pe internet, a descoperit o organizaţie care i-a dat şansa de a găsi un alt mentor, de la Universitatea din Michigan. În timpul sesiunilor cu un mentorul, Dylan a studiat algebra liniară abstractă şi a demonstrat abilităţi care l-ar plasa la cel mai înalt nivel de oferte de burse la universităţile americane de nivel superior. Farrell Wu a fost impresionat de claritatea soluţiilor sale, spunând: „Majoritatea studenţilor ar invidia capacitatea lui Dylan de a-şi prezenta ideile”. Dylan se antrenează, de asemenea, pentru a participa la competiţii de robotică, matematică şi tenis de masă din Singapore.
Farrell Wu a început să facă matematică la un an
Setea de cunoaştere a lui Wu l-a determinat pe acesta să citească o enciclopedie în timp ce aştepta ca părinţii să-l ia de la şcoală. Recent, s-a clasat pe locul al treilea la olimpiada de matematică din Filipine, în ciuda vârstei fragede de numai 12 ani. În anul 2013, a întâlnit un profesor de matematică de la Universitatea din Michigan şi a urmat sesiuni de îndrumare privată pentru a studia algebra liniară la nivel de licenţă. Wu intenţionează să-şi continue studiile în matematică în SUA şi să urmeze o carieră în domeniul investiţiilor bancare.
Phoebe Cai are 15 ani şi lucrează la analiza datelor pentru facultatea de medicină din Pennsylvania
În vârstă de 15 ani, liceana Phoebe Cai este deja angajată în cercetări la nivel de colegiu, ajutând la analiza datelor unui proiect de cercetare de la Universitatea din Pennsylvania. În toamna trecută, Cai s-a clasat pe locul 8 în competiţia pentru Premiul de Matematică pentru Fete de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), o universitate de cercetare, şi a fost medaliată cu bronz la Olimpiada pentru Premiul de Matematică pentru Fete. Cai s-a calificat, de asemenea, la Olimpiada Matematică a Statelor Unite ale Americii anul acesta şi este membru de doi ani al echipei Lehigh Valley Fire, care a câştigat primul loc la competiţia de matematică a Universităţii Princeton în anul 2012. Cai speră să studieze ştiinţe la facultate.
FOTO: Shutterstock