Cel mic are febră? Uite ce ai de făcut!

1 62789 original jpg jpeg

Ştim, când copilul face febră sau, mai rău, bebeluşul are temperatura corpului trecută de 37,5°C nimeni şi nimic nu te poate convinge să stai liniştită şi să nu te îngrijorezi. Cum depăşeşti cu bine o astfel de situaţie, afli mai jos!

Cele mai multe mămici spun că cea mai înspăimântătoare parte a etapei de îngrijire şi creştere copil a fost de departe prima febră.

Probabil nu ştiai că febra la bebeluşi reprezintă un simptom clar că trupul micuţ luptă cu infecţia.

Expertul Kristen Harding spune că „e greu să nu vă faceţi griji şi să nu intraţi în panică,dar febra face parte din sistemul nostru de apărare şi arată că sistemul imunitar lucrează. Ai încredere în instinctele tale,tu eşti expertul când vine vorba despre copilul tău“.

Cum îţi dai seama că are febră

De obicei,la atingere,pielea copilului este mai caldă decât de obicei. Cel mic are stare de somnolenţă,nu-şi găseşte locul,este îmbujorat sau dimpotrivă este palid la faţă.

Mai poate fi şi uşor „mârâit“,adică ceva mai uşor de iritat. Ia-i temperatura rectală cu un termometru digital,dacă e posibil,şi dacă aceasta indică peste 37,5°C atunci putem vorbi despre un început de febră.

Ce cauzează apariţia febrei?

De obicei,o temperatură mare a corpului reprezintă indiciul că sistemul imunitar al corpului luptă împotriva unei infecţii sau a unei boli.

Cel mai probabil virusurile reprezintă o cauză frecventă pentru febră la copil,dar şi infecţiile de urechi,în gât şi cele ale tractului urinar pot provoca apariţia febrei.

De asemenea,apariţia dentiţiei,vaccinurile din schema obligatorie şi bolile comune ale copilăriei-pojarul,varicela,oreionul-pot determina apariţia febrei. În plus,trebuie să luaţi în considerare că cel mic poate fi îmbrăcat prea gros.

Cei 4 paşi de combatere a febrei

Temperatura ridicată la copilul mic poate fi domolită urmând patru paşi esenţiali.

-dă-i copilului să bea cât mai multe lichide:ceai,lapte,apă

-îmbracă copilul mai lejer

-monitorizează-i febra din şase în şase ore şi apelează la îmbrăţişări şi pupăceli,pentru că este dovedit că dragostea mamei îi dă copilului mai multă putere să lupte cu infecţia

-administrează-i suspensii orale care reduc febra,cum sunt cele pe bază de ibuprofen. Se recomandă administrarea alternativă a medicaţiei pe bază de ibuprofen cu cea care are ca substanţă activă paracetamolul.

Atenţie,doar medicul poate prescrie dozele de antipiretice potrivite pentru copilul tău.