Cele mai folosite nume de băieţi în România
Din fericire, românii rămân la tradiţie şi îşi botează copiii cu nume româneşti. Cu toate acestea, nu este ceva nou faptul că părinţii se lasă influenţaţi de numele la modă din anul în care s-a născut cel mic.
Din fericire,românii rămân la tradiţie şi îşi botează copiii cu nume româneşti. Cu toate acestea,nu este ceva nou faptul că părinţii se lasă influenţaţi de numele la modă din anul în care s-a născut cel mic.
Astfel că,alegerea numelui copilului ţine cont şi de latura tradiţională,dar şi de influenţa modei. De aceea,aşa cum observa şi scriitorul Radu Paraschivescu,cu câteva decenii în urmă moda numelui Nadia la fete a fost declanşată de succesul sportivei românce bine cunoscute.
Cele mai folosite nume de băieţi în România – nume de băieţi la modă în ultimii ani
Dacă vrei să fii în pas cu moda şi cu ce se poartă în materie de nume la băieţi,iată cele mai folosite nume de băieţi în România. Numele marilor sfinţi ai Ortodoxiei sunt printre cele mai căutate,iar cel care a creştinat ţara noastră este încă în topul celor mai folosite nume de băieţi. Este vorba de Andrei,care se pare că este la modă în continuare,şi pe bună dreptate,nu este deloc un nume urât.
Alte nume care au intrat foarte adânc în moda numelor pentru băieţi de ceva ani mai sunt şi David,Alexandru,Gabriel,Mihai,Cristian,Ştefan,Luca,Darius şi Ionuţ. Un lucru îmbucurător este faptul că părinţii nu mai dau nume ciudate şi transformate copiilor. Există chiar o lege ce interzice funcţionarilor de la primărie să mai înregistreze nume ridicole sau indecente.
Cele mai folosite nume de băieţi în România – semnificaţiile numelor de băieţi cel mai des întâlnite
Ca semnificaţie,Andrei înseamnă războinic,bărbătesc şi mulţi îl asociază cu curajul. David vine din ebraică şi înseamnă „de iubit”. Pare un nume pentru băieţi sensibili,creativi şi artişti. Alexandru este nume mare şi înseamnă „cel care protejează oamenii”,binefăcătorul,conducătorul. Gabriel vine din ebraică şi înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”,astfel ducând la gândul unui băiat evlavios.
Mihai vine tot din ebraică şi semnifică „cine este ca Dumnezeu?”. Cristian vine de la latinul christiana ce înseamnă urmaşul lui Christos. Ştefan este nume românesc ce vine de la stephanos,coroana. De obicei înseamnă cel încununat,rege. Luca este nume de origine latină şi semnifică cel luminos,frumos,cel născut în lumină. Darius este un nume de origine grecească şi înseamnă „cel care posedă bunuri” sau „cel care menţine pacea”. Ionuţ înseamnă „binecuvântarea Domnului”şi vine din ebraică.
Cele mai folosite nume de băieţi în România – cum aleg părinţii numele de băieţi
Dacă ne gândim la motivele alegerii numelui copilului,cei mai mulţi părinţi aleg în funcţie de fixaţiile şi preferinţele lor. Apoi,în situaţii mai rare,părinţii aleg un nume de sfânt care să îi ocrotească pe copii în viaţă. În general,părintele se gândeşte la un nume care să îi placă lui,ci nu neapărat la cât de fericit va fi copilul cu el. Oricum ar fi,părinţii ar trebui să aleagă nume româneşti frumoase şi să se bucure de copil în primul rând,abia apoi să se bucure de numele ales.
Unii copii primesc un nume în funcţie de o anumită tradiţie. De exemplu,există familii care încă merg pe principiul că cel care urmează să fie botezat va purta numele naşului sau naşei. Deşi nu mai este o practică foarte răspândită,ea nu a dispărut complet. O altă tradiţie este aceea de a primi numele bunicului sau bunicii,nici aceasta nu mai este extrem de practicată,totuşi. În zona Ardealului încă se preferă nume de sorginte latină,precum Flaviu,Octavian,Claudiu,Iuliu.