Cine ia deciziile legate de copii?

1 47258 original jpg jpeg

Cumpărături pentru casă, programarea concediilor, plata facturilor... Cine le hotărăşte? Cine le face? Desigur, voi doi. Dar când vine vorba despre copii? Sunteţi tot atât de implicaţi amândoi?

La ce grădiniţă sau la ce şcoală va merge copilul? Unde îşi va petrece vacanţa de vară? Cât timp are voie la calculator? Cine îi verifică anturajul şi merge la şedinţele de la şcoală?

Iată doar câteva decizii care trebuie luate în orice familie şi la care uneori participă ambii părinţi,alteori,doar unul. Există vreo reţetă a reuşitei în funcţie de cine ia hotărârile şi de autoritatea cu care ele sunt „implementate”? Să vedem din scenariile următoare.

"Ocupă-te tu, eşti mamă!"

În unele familii,funcţionează modelul tradiţional:mama preia tot ce este legat de copii,iar tatăl intervine doar când se întâmplă lucruri grave.

Efectul? De cele mai multe ori,mama este copleşită de treburile casei şi de serviciu,de grijile legate de copii. Cum o duc cu şcoala,cine le sunt prietenii,ce preocupări au în timpul liber?

Pentru tată,acestea sunt treburi de femeie,iar pentru mamă sunt gresutăţi în plus. Unii copii încearcă să se descurce singuri şi să-şi ajute mama,alţii devin elevi problemă,au anturaj periculos,abandonează şcoala...

Amândoi,la bine şi la greu

Cuplurile tinere au alt model de viaţă,în care tatăl este la fel de implicat în creşterea copiilor ca şi mama.

Deciziile se iau în doi,iar punerea lor în practică este egal împărţită. Familia este unită,iar copiii cresc în armonie,vegheaţi de ambii părinţi. Într-o astfel de familie,efectul modelului „democratic” este benefic:cei mici au un sprijin,sunt educaţi şi îndrumaţi astfel încât să-şi atingă idealurile.

"Vorbeşte cu tata. Nu eu hotărăsc"

Taţii care iau numai ei hotărârile legate de copii sunt puţini. Ei sunt autoritatea supremă în casă,nimic nu mişcă fără ştirea şi fără aprobarea lor.

Atât soţia,cât şi copiii i se supun,iar protestele sunt aspru pe

depsite. Ce decizii ia un astfel de tată? De cele mai multe ori,contrare cu dorinţele copiilor. De unde şi tendinţa lor de a se ascunde,de a nu comunica,de a ieşi cât mai repede de sub autoritatea paternă.

Modelul ideal

Este greu de crezut că există un model ideal al deciziilor legate de copii. Şi totuşi,psihologii cred că cele trei scenarii trebuie să se împletească.

Amândoi sau pe rând,părinţii trebuie să hotărască ce-i mai bine pentru copiii lor. Şi să se corecteze reciproc,atunci când este cazul.Recente

Dantura ta nu este asa cum ti ai dori Descopera cum poti obtine zambetul mult visat! jpg
Simți o senzație de uscăciune în zona ochilor și nu știi cum ai putea să te protejezi de radiațiile ce te înconjoară Alege să investești în sănătatea ta vizuală folosind aceste 3 metode jpg
Beneficiile și efectele negative ale soarelui asupra corpului jpg
Un zâmbet de milioane costă foarte puțin dar îți poate oferi foarte multe jpg
Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg