Cine ia deciziile legate de copii?

1 47258 original jpg jpeg

Cumpărături pentru casă, programarea concediilor, plata facturilor... Cine le hotărăşte? Cine le face? Desigur, voi doi. Dar când vine vorba despre copii? Sunteţi tot atât de implicaţi amândoi?

La ce grădiniţă sau la ce şcoală va merge copilul? Unde îşi va petrece vacanţa de vară? Cât timp are voie la calculator? Cine îi verifică anturajul şi merge la şedinţele de la şcoală?

Iată doar câteva decizii care trebuie luate în orice familie şi la care uneori participă ambii părinţi,alteori,doar unul. Există vreo reţetă a reuşitei în funcţie de cine ia hotărârile şi de autoritatea cu care ele sunt „implementate”? Să vedem din scenariile următoare.

"Ocupă-te tu, eşti mamă!"

În unele familii,funcţionează modelul tradiţional:mama preia tot ce este legat de copii,iar tatăl intervine doar când se întâmplă lucruri grave.

Efectul? De cele mai multe ori,mama este copleşită de treburile casei şi de serviciu,de grijile legate de copii. Cum o duc cu şcoala,cine le sunt prietenii,ce preocupări au în timpul liber?

Pentru tată,acestea sunt treburi de femeie,iar pentru mamă sunt gresutăţi în plus. Unii copii încearcă să se descurce singuri şi să-şi ajute mama,alţii devin elevi problemă,au anturaj periculos,abandonează şcoala...

Amândoi,la bine şi la greu

Cuplurile tinere au alt model de viaţă,în care tatăl este la fel de implicat în creşterea copiilor ca şi mama.

Deciziile se iau în doi,iar punerea lor în practică este egal împărţită. Familia este unită,iar copiii cresc în armonie,vegheaţi de ambii părinţi. Într-o astfel de familie,efectul modelului „democratic” este benefic:cei mici au un sprijin,sunt educaţi şi îndrumaţi astfel încât să-şi atingă idealurile.

"Vorbeşte cu tata. Nu eu hotărăsc"

Taţii care iau numai ei hotărârile legate de copii sunt puţini. Ei sunt autoritatea supremă în casă,nimic nu mişcă fără ştirea şi fără aprobarea lor.

Atât soţia,cât şi copiii i se supun,iar protestele sunt aspru pe

depsite. Ce decizii ia un astfel de tată? De cele mai multe ori,contrare cu dorinţele copiilor. De unde şi tendinţa lor de a se ascunde,de a nu comunica,de a ieşi cât mai repede de sub autoritatea paternă.

Modelul ideal

Este greu de crezut că există un model ideal al deciziilor legate de copii. Şi totuşi,psihologii cred că cele trei scenarii trebuie să se împletească.

Amândoi sau pe rând,părinţii trebuie să hotărască ce-i mai bine pentru copiii lor. Şi să se corecteze reciproc,atunci când este cazul.



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg