Codul bunelor maniere pentru cei mici

1 55651 original jpg jpeg

Toţi părinţii îşi doresc copii manieraţi, care să se poarte frumos la grădiniţă, la şcoală şi în parc. Bunele maniere se învaţă cu răbdare şi, pentru fiecare vârstă, există câteva reguli specifice.

Pentru ca prichindelul tău să aibă o conduită corectă,învaţă-l de mic codul bunelor maniere.

Vârsta de 2-3 ani

Acesta este momentul ideal când trebuie să-ţi înveţi copilul ce înseamnă manierele. Bineînţeles că nu trebuie să-l stresezi cu tot felul de reguli. Este suficient să ştie să spună „mulţumesc“,„te rog“ şi „la revedere“. Evită să-l feliciţi de fiecare dată când rosteşte aceste „cuvinte magice“ şi,mai ales,nu-l certa când le uită. În această etapă a vieţii,bunele maniere se învaţă cel mai uşor prin dezvoltarea sensibilităţii şi a empatiei prin jocurile de rol.

Vârsta preşcolară

La 5-6 ani,copiii încep să înţeleagă mai bine ce înseamnă politeţea. Există situaţii când cei mici nu ţin cont de vreo regulă şi,de exemplu,întrerup convorbirile adulţilor. Dacă are nevoie de tine tocmai în momentul în care stai de vorbă cu cineva,cere-i să te aştepte 5 minute. De fiecare dată când te confrunţi cu o astfel de situaţie,măreşte timpul de aşteptare şi,treptat,îl vei învăţa să aibă răbdare.

Vârsta şcolară

În primii ani de şcoală,copiii ştiu deja cum să folosească tacâmurile sau că nu este frumos să vorbească cu gura plină. Dacă în unele cazuri piticul tău greşeşte,nu-l certa,ci învaţă-l cum este mai bine să procedeze. De exemplu,în loc să-i ordoni „Nu pune coatele pe masă!“,mai bine spune-i că trebuie să ţină coatele pe lângă corp în timp ce mănâncă.

ba83da812b8820f3dedf3dd75a9dea2d jpg jpeg

Sfatul specialistului:Livia Căciuloiu,psiholog PsihoMedeor livia.caciuloiu@psihomedeor.ro

Comportamentul copilului este de multe ori tradus ca rezultat al educaţiei primite acasă şi nu întâmplător,în prima parte a vieţii sale,cel mic preia comportamentele celor din jur,şi le însuşeşte,fără a le putea trece prin filtrul gândirii critice. Tocmai acest detaliu ne este aliat în educarea copilului şi în motivarea lui pentru un comportament manierat. Încă din primele luni de viaţă,când copilul sesizează schimbările de tonalitate ale adulţilor din jur,e bine ca el să audă cuvinte politicoase:„te rog“,„mulţumesc“,„poftim“,„îmi cer scuze“ şi să poată observa respectul reciproc dintre părinţi.



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg