Copil: ce lactate trebuie să nu-i lipsească de la masă

1 70400 original jpg jpeg

Dintre toate produsele naturale, laptele conţine cea mai mare cantitate de calciu într-o formă uşor asimilabilă. Valoarea laptelui nu se reduce doar la un conţinut mare de calciu, ci şi la substanţele nutritive care susţin o dezvoltare armonioasă.

Iaurtul,aliatul imunităţii

Medicii pediatri recomandă ca copiii de vârstă mică să primească zilnic lactate la 2-4 mese. Dintre lactate,iaurtul este excelent pentru dezvoltare. În plus faţă de calităţile laptelui,iaurtul are bacterii benefice. Acestea nu numai că predigeră proteinele din lapte,în forme mai uşor asimilabile,dar susţin şi buna funcţionare a tubului digestiv. În plus,ajută sistemul imunitar să lupte împotriva diverselor boli.

Brânza,vitamine fără lactoză

Compuşii din lapte insolubili în apă -calciul,anumite proteine,grăsimile,vitaminele liposolubile- se concentrează în brânză. Nu degeaba sunt necesari 10 litri de lapte pentru a prepara 1 kg de brânză. Zerul captează compuşii solubili în apă:lactoza,mineralele şi vitaminele hidrosolubile. Puţina lactoză care  rămâne în brânza proaspătă dulce dispare şi ea prin procesul de fermentaţie:în câteva ore,15-20 % din lactoză se transformă în acid lactic. Astfel brânza  poate fi consumată fără nici un fel de probleme de copiii cu intoleranţă la lactoză. Proteinele pe care le aduce copilului sunt de foarte bună calitate,conţinând toţi cei opt aminoacizi esenţiali.

Protecţie anti-carie

Studiile arată că brânza stimulează secreţia salivară,care diluează şi spală zahărul din gură. Brânza neutralizează aciditatea din cavitatea bucală- care este un mediu propice pentru placa dentară. Caria înseamnă de fapt penetrarea smalţului,prin demineralizarea favorizată de pH-ul acid. Brânza aduce şi mineralele necesare întăririi smalţului:calciu,fosfor,magneziu,proteine.