„Copilul meu e dependent de calculator! Ce-i de făcut?”
Studiile arată că peste jumătate dintre copii percep calculatorul drept un bun de neînlocuit în viaţa lor, încă de la vârste fragede. Cum priveşti tu ca părinte acest nou „membru“ al familiei? Vorbim doar despre teama generată de diferenţa dintre generaţii sau se ascunde, într-adevăr, un monstru în spatele ecranelor, care pune în pericol dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a celor mici?
La începutul vieţii,sunetele şi culorile sunt aspecte esenţiale pentru dezvoltarea oricărui micuţ. Însă,ulterior,când părinţii se bazează prea mult pe convingerea că prichindeii vor fi mai liniştiţi ori vor învăţa mai multe în faţa unui televizor,pe un post de desene animate sau cu o tabletă ori cu un telefon pe care rulează jocuri colorate în mână,atenţia copilului va fi distrasă,nicidecum stimulată.
Riscuri nevăzute
Copiii nu pot să discearnă ce le face bine şi ce îi afectează în mod real până la o vârstă mai înaintată,iar internetul este plin de pericole. Dacă ar fi să facem o paralelă între generaţia noastră şi cea de astăzi,pericolele care ne pândeau pe noi de după gardul curţii sau în spatele blocului,unde ne jucam,s-au „mutat“ în jocurile de pe internet. Noi eram avertizaţi de părinţi să fim atenţi la maşini şi nu ştiu câţi dintre taţii de astăzi au uitat cum şerpuiam printre maşini să prindem o minge care sărise peste drum! Nu eram conştienţi de pericol,dar fusesem „cicăliţi“ şi mai aruncam câte o privire la Daciile 1310 care ne puteau face rău. Pe computer,tabletă sau telefon,pericolul este mult mai mare,pentru că este nevăzut de părinţi sau... văzut prea târziu.
Sănătatea poate avea de suferit!
Cu certitudine,la copiii mici aportul computerului este egal cu zero sau,mai degrabă,un mare minus. Foarte multe dintre problemele de sănătate ale acestora provin din sedentarism,în absenţa componentei de joc social,cu alţi copii,care mai târziu determină lipsa sportului şi a activităţilor fizice din viaţa adultă. Mai mult,universul computerelor este unul care nu are adesea legătură cu realitatea şi care poate conduce la o trăire în fantasmă. Sunt copii care se joacă mai multe ore pe computer,după care în somn,în vis,continuă să joace jocurile acestea. Mulţi nu se pot dezlipi de ecranele colorate şi ajung să aibă adevărate crize de supărare când sunt smulşi din faţa lor de aceiaşi părinţi care le-au servit dulcea dependenţă.
De la ce vârstă e bine să-l laşi în faţa calculatorului
Până la 7 ani,telefoanele inteligente,tabletele şi laptopurile ar fi bine să stea la părinţi. Aceştia ar trebui să rezume la o oră de desene animate pe zi distracţiile colorate şi animate din faţa televizorului,cu un program strict delimitat,de la care e bine să nu se facă abateri. E adevărat că,odată ce puiul tău merge la şcoală,va fi mult mai greu îl fereşti de accesul la tehnologie,de comparaţii,de frustrări. Aici începe „lupta” pentru a da un sens util folosirii tehnologiei. Informaţia care poate fi accesată prin telefoane şi tablete poate fi excelentă pentru învăţare,dar,în acelaşi timp,e bine să-ţi ţii copilul sub supraveghere,căci va fi la un click distanţă de site-uri interzise,de jocuri violente,de site-uri de jocuri de noroc...
Timp cu cei dragi versus jocuri virtuale
Sunt atâtea activităţi în aer liber pe care le poţi face împreună cu copilul tău,din care poate învăţa lucruri noi! Şi sunt atâtea îmbrăţişări şi amintiri pe care le ratezi pentru că micuţul tău stă cu spatele la tine şi cu mintea şi sufletul prinse de tentaculele unui ecran tentant şi seducător. Nu lăsa internetul să-ţi „fure“ copilul şi adu-ţi aminte de când erai mic,când îţi doreai din tot sufletul ca cei mari să-ţi facă loc la masa lor,să te lase să iei parte la jocurile lor,să te ţină în braţe sau să-ţi spună poveşti,cât era seara de lungă. Şi nu uita că nu există niciun substitut de părinte,ori un înlocuitor pentru dragostea ta,pentru timpul tău,iar tableta nu va putea să-i răspundă la perioada întrebărilor „De ce?“,telefonul mobil nu-l va purta pe umeri sau va face scufundări cu el la mare şi computerul nu va putea să-l aline când îi este greu.