Copilul tău refuză fructele? Cum procedezi
Copiii de 4-6 ani care refuză să mănânce fructe o fac pentru că nu sunt obişnuiţi cu ele. Nu le-au fost introduse în alimentaţie când erau mici, în etapa de diversificare, iar acum le acceptă mai greu.
Preparate cu imaginaţie
Copiii de această vârsta sunt sensibili la felul în care îi sunt prezentate alimentele. Prin urmare,pune-ţi imaginaţia la contribuţie:o jumătate de măr,decorat cu felii de portocală şi rondele de kiwi,astfel încât să arate ca un cap de animăluţ sau ca un monstrişor,va fi acceptat mai uşor de micul mofturos. Taie fructele în cubuleţe suficient de mici,ca să le mestece uşor. Oferă-i o salată în care să mesteci mai multe feluri de fructe,dar fără a le adăuga zahăr,frişcă sau siropuri din comerţ. Un pic de iaurt îndulcit cu miere,amestecat cu salata fructe,poate da o „îngheţată” excelentă.
Fructe camuflate
Ideea este să „maschezi” fructele în preparate care îi fac plăcere – sucuri proaspete,făcute în casă,îngheţate,milk-shake-uri,tarte. Merele,spre exemplu,nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a copilului tău. Bine spălate şi cu coajă,dacă se poate. Încearcă să i le dai rase,cu miere. Nu sunt pe gustul lui? Fă-i mere la cuptor,cu stafide şi scorţişoară. Nici tartele cu fructe sau plăcintele nu sunt de neglijat.
Lasă-l să aleagă
Lasă-l să aleagă singur ce fruct doreşte. Dă-i trei variante pentru care să opteze:una azi,una mâine şi una poimâine. Aceasta la început,fiindcă până la urmă ar trebui să reuşeşti zilnic să-i dai un fruct bogat în fibre,unul în vitamina C,şi altul care conţine betacaroten. Dacă nu o scoţi la capăt cu fructele tăiate bucăţele,încearcă cu sucurile proaspete,făcute în casă şi băute imediat,ca să nu se oxideze. Sucul nu conţine sănătoasele fibre,dar cel puţin e bogat în vitamine.