Copilul tău se teme de câini? Iată cum procedezi!

1 66147 original jpg jpeg

Nu doar balaurii, întunericul sau zmeii din poveşti pot fi motive de spaimă pentru copii, ci şi câinii.

În preajma patrupezilor,ei devin brusc agitaţi şi au sentimentul că li se va întâmpla ceva rău. Acestă temere poate fi depăşită,pas cu pas.

Frica de câini are indicii uşor de recunoscut:inima copilului bate mai repede,tremură,poate avea dureri de stomac,stări de greaţă,dureri în piept sau senzaţii de sufocare. Mai poate apărea şi incapacitatea de a vorbi. Este o temere întâlnită în special la copiii cu vârstele între doi şi şapte ani.

Nu-l certa

Când un câine este în preajma lor,unii copii încep să plângă,fug şi vor să se ascundă. Într-o astfel de situaţie,ca să nu tulburi şi mai tare apele,nu începe să cerţi copilul. Încearcă,de asemenea,să nu-l izolezi sau să fugi,cu el de mână ori în braţe.

Cel mai indicat este să rămâneţi pe loc,să-l iei pe cel mic în braţe şi să-i spui,pe un ton liniştitor,că nu are motive de îngrijorare. Încurajează-l să privească animăluţul de la tine din braţe,ca să fie sigur că nu-i va face nimic rău.

Cumpără-i un căţel de pluş

O bună abordare în drumul către vindecarea de această teamă este să începi să desenezi împreună cu el câte un căţeluş,în fiecare seară,pe care să i-l descrii cu cuvinte cât mai frumoase. Nu ezita să-i arăţi imagini cu căţei,dar şi filmuleţe haioase care au în prim plan patrupezi.

De asemenea,îi poţi cumpăra un căţeluş de  pluş. Şi,cum sunt mulţi adulţi care se tem de câini,dacă te numeri printre ei,nu lăsa acest lucru să se vadă. Asta pentru că cel mic va fi convins că frica lui este întemeiată,iar şansele tale de a-l împrieteni cu un căţel vor fi din ce în ce mai scăzute.

Fă-i cunoştinţă cu un astfel de animăluţ

Treptat,îl poţi lăsa să mângâie un pui,fiindcă aceştia sunt prietenoşi şi jucăuşi cu copiii. Apoi poţi merge în vizită la rude sau la prieteni care au câine. Un sfat important este să nu-i întrebi de faţă cu copilul dacă patrupedul muşcă,pentru că nu vei face altceva decât să-i alimentezi teama.

Înainte să plecaţi în vizită,treceţi pe la un magazin şi cumpăraţi o jucărie pentru căţel şi încurajează-l pe cel mic să i-o ofere. La următoarea vizită,puteţi lua câinele la o mică plimbare în parc.

Ce faci dacă are un atac de panică?

În cazul în care copilul se sperie foarte tare când vede un câine şi face un atac de panică,trebuie să acţionezi repede şi cu calm.  Îndreaptă-i atenţia spre ceva care-i place,îl interesează şi-l linişteşte. Vorbeşte-i pe un ton cald,spunându-i:„N-o să ţi se întâmple nimic rău,acum“. Nu folosi exprimări de tipul:„Nu-i nimic,o să treacă”,ci mai bine „Ştiu că eşti speriat,hai să respirăm uşor,să ne liniştim“.

Sfat:Nu-l obliga pe un copil să rămână singur cu un câine în cameră,oricât de bland ar fi patrupedul.



Recente

Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg