Cu cine să-ţi laşi copilul când nu eşti acasă

1 69964 original jpg jpeg

Abia a început să facă primii paşi, să vorbească şi deja este timpul să te deparţi de copilul tău pentru câteva ore pe zi ca să te întorci la serviciu. Pe lângă faptul că-ţi este greu să faci acest pas, te mai frământă şi întrebarea: cu cine să-l laşi pe cel mic – cu o bonă sau cu bunica?

Deoarece copilul tău are permanentă nevoie de atenţie şi de afecţiune,trebuie să faci alegerea cea mai potrivită pentru ca piticul tău să nu-ţi simtă prea mult lipsa.  

Copilul se ataşează mai mult de bunică

Dacă te hotărăşti să-ţi laşi copilul în seama mamei sau a soacrei,poţi reduce cheltuielile pe care le-ai avea dacă ai angaja o bonă. De altfel,chiar şi în weekend,când se întâmplă să ai vreun eveniment,poţi apela cu încredere la ajutorul bunicii. Cu siguranţă ea îi va oferi toată dragostea şi afecţiunea nepotului ei şi astfel vei scăpa de grija că cineva străin este în casa ta şi îi poate face rău celui mic. În plus,piticul tău se poate ataşa mai repede de bunică decât de bonă,având în vedere că este parte din familie. Pentru că mama sau soacra ta are experienţa creşterii copiilor şi a învăţat din greşelile din trecut,va încerca să-i ofere ce este mai bun nepotului lor.

Bunica îl poate răsfăţa prea mult

Indiferent dacă vorbim de mamă sau de soacră,amândouă vor încerca să-şi impună propriile reguli în ceea ce priveşte creşterea copilului tău. Acest lucru te poate deranja pentru că tu-ţi cunoşi cel mai bine copilul şi ştii care-i sunt nevoile. Astfel apar discuţiile contradictorii care pot duce la supărări. Cu siguranţă îţi va fi greu să-i spui bunicii să plece,pe când cu o bonă poţi face lucrul acesta,căutând alta mai bună.

Copleşiţi de dragostea pentru nepot,bunicii pot trece cu vederea peste multe lucruri,astfel că prichindelul ar putea deveni  răsfăţat,confuz şi e posibil să nu mai facă diferenţa dintre bine şi rău. De exemplu,la insistenţele celui mic,bunica îi poate da bomboane când nu trebuie sau chiar poate să sară peste programul de somn. Pentru a evita astfel de situaţii neplăcute,înainte să pleci la serviciu,petreceţi împreună cu bunica câteva zile pentru ca ea să vadă care sunt obiceiurile tale de creştere a copilului.

Cu o bonă poţi trasa reguli clare

Dacă alegi o bonă care să aibă grijă de puiul tău,atunci poţi apela la o agenţie care să-ţi ofere personal calificat. În cazul acesta ai posibilitatea de a alege vârsta şi nivelul de pregătire al bonei,în funcţie de nevoile pe care le are copilul tău. Astfel,cel mic poate învăţa limbi străine sau multe jocuri interactive necesare în dezvoltarea sa.

Spre deosebire de bunică,pe bonă o poţi testa,iar dacă nu eşti mulţumită,poţi renunţa la serviciile ei. De altfel,cu bona poţi stabili nişte reguli clare de creştere şi educare a copilului,fără să fie prea răsfăţat,ca în cazul bunicii. Cu toate acestea,asigură-te că bona poate să-i ofere celui mic şi afecţiune,nu doar disciplină.

Copilul poate respinge prezenţa bonei

Să apelezi la o bonă înseamnă ca în fiecare lună să scoţi din buzunar o sumă de bani deloc neglijabilă. În plus,până o cunoşti suficient,te poate măcina gândul că nu este tocmai omul potrivit care să aibă grijă de cel mic. „Chiar dacă în acest moment există firme specializate în recrutarea şi testarea bonelor,responsabilitatea asumată este importantă,iar riscurile,pe măsură. Întrebările legate de reacţiile spontane într-o situaţie de urgenţă vor rămâne prezente în mintea părinţilor,aceştia gândindu-se în mod natural la toate lucrurile care s-ar putea întâmpla copilului în lipsa lor“,susţine psihoterapeutul Livia Căciuloiu. De atlfel,puiul tău poate să respingă prezenţa unei persoane străine  în casă,lucru ce-l poate stresa. De aceea,trebuie să alegi cu grijă bona şi să ţii cont de felul în care arată şi de caracter. Pentru siguranţa voastră,alege să testezi bona prin diferite mijloace,inclusiv prin supraveghere video.

Sfatul specialistului:Livia Căciuloiu,psihoterapeut,www.psihomedeor.ro,contact:0742 024642

Chiar dacă decizi angajarea unei bone sau apelezi la bunică,este important sa stabileşti încă de la început care sunt regulile de bază de care vrei să se ţină cont. În plus,să iei în considerare faptul că fiecare dintre cele două va simţi nevoia de a face şi alegeri personale în ceea ce priveşte activităţile desfăşurate împreună cu copilul tău şi va încerca să-i transmită propriile convingeri de viaţă. Astfel,pentru a face cea mai bună alegere,poţi lua în considerare,pe lângă calitatea relaţiilor cu bunicii sau disponibilitatea financiară,şi valorile pe care doresc să le ofere copilului.