Cum ajută copiii cărţile de colorat

1 65572 original jpg jpeg

Nu cred să existe vreun adult care, în copilărie, să nu fi avut măcar o carte de colorat. Probabil că multe dintre mămici nici măcar nu îşi dau seama câte beneficii aduce celor mici această preocupare aparent banală.

Adesea,mămicile dau copiilor o cărticică de colorat şi creioane pentru a le găsi „de lucru“,cum se spune. În acest timp,ele termină de aspirat casa,de întins rufele la uscat sau pur şi simplu mai stau de vorbă cu prietenele cele mai bune despre ce săgeţi otrăvite au mai aruncat soacrele la ultima vizită. Acest moment de respiro este util,prin urmare,atât pentru mămici,cât şi şi pentru cei mici,care pot să-şi însuşească multe deprinderi atunci când îmbracă în nuanţe imaginile din cărţi.  

Un mod de a învăţa culorile

Alegerea culorii pe care o va folosi,mânuirea creionului şi ascuţirea lui dezvoltă abilităţile de coordonare ale copilului. Iar cu cât desenul va conţine mai multe detalii şi va părea mai complicat de lucrat,cu atât mai mult îi va solicita capacităţile cognitive. Sigur,nu trebuie să exagerezi,ci să ţii cont de vârsta puiului tău. Doar nu te aştepţi să coloreze planşe complexe de la vârsta de doi ani... Primul câştig pe care îl are copilul în momentul în care face cunoştinţă cu creioanele colorate este acela că învaţă culorile şi devine capabil să le recunoască. Şi nu numai culorile de bază,ci şi nuanţele! Pe măsură ce cresc,cei mici vor descoperi cum se combină acestea între ele şi ce culori se pot obţine din combinaţii.

Antrenament pentru... şcoală

Un aspect foarte important,care nu poate fi nicidecum trecut cu vederea,este acela că,ţinând creionul între degetuţe şi mânuindu-l,copilul îşi dezvoltă abilităţile motorii. Muşchii,palmele şi articulaţiile mâinii au numai de câştigat. Gândeşte-te că atunci când va merge la şcoală nu va mai fi nevoie ca învăţătoarea să îi explice şi să-i exemplifice cum se ţine corect stiloul în mână...

Îl ajută să se concentreze

Se ştie că răbdarea nu este un atribut al copiilor. Oricât de sofisticate şi scumpe ar fi jucăriile pe care i le cumperi,vei fi dezamăgită să constaţi că nu după mult timp,cel mic  se va plictisi de ele. Cu toate acestea,o biată cărticică de colorat-care nici nu costă o avere – şi un set de creioane sau carioci pot face minuni,deoarece îl pot învăţa pe copil ce este răbdarea. Şi încă foarte repede. Urmăreşte-l discret în timp ce se căzneşte să coloreze,cum încearcă să nu depăşească marginile. Aşa-i că nici nu i-ai auzit guriţa? Da,este concentrat. Şi vezi cât este de mulţumit când îşi termină planşa? Chiar dacă desenul nu este perfect,chiar dacă pe ici,pe colo,a depăşit conturul,nici nu mai contează. Important este că a avut răbdarea să îl termine! Şi uite cum,printr-o singură activitate,copilul tău a reuşit să se concentreze şi să exerseze răbdarea. Nu-i puţin lucru...

Îi dezvoltă creativitatea

Lumea în care trăim este plină de convenţii. Dar asta o ştim noi,adulţii. După ce copilul tău a depăşit etapa în care,colorând,a aflat că lămâia este galbenă,frunzele sunt verzi şi cerul albastru,nu e greşit să îl laşi să dea culoare imaginaţiei sale. Chiar tu îi poţi propune să coloreze aşa cum vrea el,cum îi place. Nu îi impune,permanent,să folosească anumite culori,pentru anumite imagini,doar pentru că aşa ştii tu că e corect. Poate că pentru el lămâile sunt mai frumoase dacă sunt roşii,frunzele negre,iar cerul portocaliu.

Petrece timp alături de cel mic

Fă-ţi timp pentru a te aşeza lângă cel mic,la măsuţă,când colorează. Este un bun prilej de a vorbi cu el,de a-l învăţa cuvinte noi,de a-l ajuta să recunoască şi să numească animale,fructe,legume şi altele,într-un mod practic şi distractiv. Până veţi ajunge la Grădina Zoologică – de exemplu – el poate deja să ştie ce culoare are ursul. Şi tot în acest mod copilul poate învăţa formele geometrice. Dar pentru toate astea are nevoie de prezenţa,ajutorul şi implicarea ta.

ŞTIAI CĂ...

... există studii care au demonstrat ştiinţific faptul că acei copii care colorează în mod regulat rămân atenţi pentru perioade mai mari de timp decât cei care nu practică această activitate?

Recomandările noastre

1.         Imagini simple,uşor de colorat,pentru începători (Editura Teora)

 2.        Carte de colorat pentru fetiţe,cu zâne,prinţese şi rochiţe alese (Editura Gama)

 3.        Colorează şi totodată învaţă animalele sălbatice (Editura Nicol)

 4.        Special pentru băieţei,maşinuţe care pot prinde... culoare (Editura Kreativ)

 5.        O poveste a copilăriei „citită“ cu creioanele colorate (Editura Gramar)



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg