Cum ajută copiii cărţile de colorat

1 65572 original jpg jpeg

Nu cred să existe vreun adult care, în copilărie, să nu fi avut măcar o carte de colorat. Probabil că multe dintre mămici nici măcar nu îşi dau seama câte beneficii aduce celor mici această preocupare aparent banală.

Adesea,mămicile dau copiilor o cărticică de colorat şi creioane pentru a le găsi „de lucru“,cum se spune. În acest timp,ele termină de aspirat casa,de întins rufele la uscat sau pur şi simplu mai stau de vorbă cu prietenele cele mai bune despre ce săgeţi otrăvite au mai aruncat soacrele la ultima vizită. Acest moment de respiro este util,prin urmare,atât pentru mămici,cât şi şi pentru cei mici,care pot să-şi însuşească multe deprinderi atunci când îmbracă în nuanţe imaginile din cărţi.  

Un mod de a învăţa culorile

Alegerea culorii pe care o va folosi,mânuirea creionului şi ascuţirea lui dezvoltă abilităţile de coordonare ale copilului. Iar cu cât desenul va conţine mai multe detalii şi va părea mai complicat de lucrat,cu atât mai mult îi va solicita capacităţile cognitive. Sigur,nu trebuie să exagerezi,ci să ţii cont de vârsta puiului tău. Doar nu te aştepţi să coloreze planşe complexe de la vârsta de doi ani... Primul câştig pe care îl are copilul în momentul în care face cunoştinţă cu creioanele colorate este acela că învaţă culorile şi devine capabil să le recunoască. Şi nu numai culorile de bază,ci şi nuanţele! Pe măsură ce cresc,cei mici vor descoperi cum se combină acestea între ele şi ce culori se pot obţine din combinaţii.

Antrenament pentru... şcoală

Un aspect foarte important,care nu poate fi nicidecum trecut cu vederea,este acela că,ţinând creionul între degetuţe şi mânuindu-l,copilul îşi dezvoltă abilităţile motorii. Muşchii,palmele şi articulaţiile mâinii au numai de câştigat. Gândeşte-te că atunci când va merge la şcoală nu va mai fi nevoie ca învăţătoarea să îi explice şi să-i exemplifice cum se ţine corect stiloul în mână...

Îl ajută să se concentreze

Se ştie că răbdarea nu este un atribut al copiilor. Oricât de sofisticate şi scumpe ar fi jucăriile pe care i le cumperi,vei fi dezamăgită să constaţi că nu după mult timp,cel mic  se va plictisi de ele. Cu toate acestea,o biată cărticică de colorat-care nici nu costă o avere – şi un set de creioane sau carioci pot face minuni,deoarece îl pot învăţa pe copil ce este răbdarea. Şi încă foarte repede. Urmăreşte-l discret în timp ce se căzneşte să coloreze,cum încearcă să nu depăşească marginile. Aşa-i că nici nu i-ai auzit guriţa? Da,este concentrat. Şi vezi cât este de mulţumit când îşi termină planşa? Chiar dacă desenul nu este perfect,chiar dacă pe ici,pe colo,a depăşit conturul,nici nu mai contează. Important este că a avut răbdarea să îl termine! Şi uite cum,printr-o singură activitate,copilul tău a reuşit să se concentreze şi să exerseze răbdarea. Nu-i puţin lucru...

Îi dezvoltă creativitatea

Lumea în care trăim este plină de convenţii. Dar asta o ştim noi,adulţii. După ce copilul tău a depăşit etapa în care,colorând,a aflat că lămâia este galbenă,frunzele sunt verzi şi cerul albastru,nu e greşit să îl laşi să dea culoare imaginaţiei sale. Chiar tu îi poţi propune să coloreze aşa cum vrea el,cum îi place. Nu îi impune,permanent,să folosească anumite culori,pentru anumite imagini,doar pentru că aşa ştii tu că e corect. Poate că pentru el lămâile sunt mai frumoase dacă sunt roşii,frunzele negre,iar cerul portocaliu.

Petrece timp alături de cel mic

Fă-ţi timp pentru a te aşeza lângă cel mic,la măsuţă,când colorează. Este un bun prilej de a vorbi cu el,de a-l învăţa cuvinte noi,de a-l ajuta să recunoască şi să numească animale,fructe,legume şi altele,într-un mod practic şi distractiv. Până veţi ajunge la Grădina Zoologică – de exemplu – el poate deja să ştie ce culoare are ursul. Şi tot în acest mod copilul poate învăţa formele geometrice. Dar pentru toate astea are nevoie de prezenţa,ajutorul şi implicarea ta.

ŞTIAI CĂ...

... există studii care au demonstrat ştiinţific faptul că acei copii care colorează în mod regulat rămân atenţi pentru perioade mai mari de timp decât cei care nu practică această activitate?

Recomandările noastre

1.         Imagini simple,uşor de colorat,pentru începători (Editura Teora)

 2.        Carte de colorat pentru fetiţe,cu zâne,prinţese şi rochiţe alese (Editura Gama)

 3.        Colorează şi totodată învaţă animalele sălbatice (Editura Nicol)

 4.        Special pentru băieţei,maşinuţe care pot prinde... culoare (Editura Kreativ)

 5.        O poveste a copilăriei „citită“ cu creioanele colorate (Editura Gramar)Recente

Beneficiile și efectele negative ale soarelui asupra corpului jpg
Un zâmbet de milioane costă foarte puțin dar îți poate oferi foarte multe jpg
Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg