Cum alegi cadourile potrivite pentru copii
Sărbătorile bat la uşă şi febra cumpărăturilor ne-a cuprins pe toate. Aproape că am uitat de bugete şi am vrea să împlinim visele celor dragi indiferent de costuri.
Totuşi,fără să-ţi încreţeşti fruntea de prea multe socoteli,cu puţină chibzuinţă,poţi să găseşti lucruri utile şi frumoase numai bun de dat în dar celor mici.
Aşa cum este firesc,primii pe listă sunt copiii şi la prima vedere ar părea foarte simplu de ales,având în vedere oferta mai mult decât generoasă. Or,tocmai această bogăţie de posibilităţi face alegerea deosebit de grea. Nu-i un secret pentru nimeni că avem tendinţa să alegem cadourile pe care am fi dorit să le primim noi la vârsta lor. Nu trebuie să uităm însă că asta gândim acum… la vârsta noastră!
Hăinuţe,dulciuri sau jucării?
Le-am aşezat în ordinea inversă a preferinţelor celor mici. Dacă bugetul îţi permite câte ceva din fiecare categorie,e perfect,dacă nu,încearcă să faci astfel încât cadoul să fie o surpriză memorabilă. Hăinuţele sunt o alegere bună,dar nu atât de spectaculoasă pentru cei mici. Este indicat să fie făcute din materiale naturale (de exemplu:bumbac,lână),vopsite cu coloranţi prietenoşi cu pielea,să n-aibă cusături care să jeneze şi să irite,să fie lejere şi să-i permită copilului să se mişte în voie. Dulciurile trebuie să fie de calitate bună,preferabil produse de mărci cunoscute şi special concepute pentru nevoile lor (cu ingediente naturale,fără conservanţi şi coloranţi).
Criterii în funcţie de care să te decizi
Află mai întâi ce îi place copilului tău! Nu pleca de la ideea că ce-ţi trezeşte ţie interesul este obligatoriu şi pe gustul lui. Aşa eviţi situaţia de a-i cumpăra o jucărie pe care o va abandona în câteva minute. Cum afli ce-şi doreşte? Dacă nu e prea mic,îl iei cu tine prin magazine şi fii atentă ce îl atrage sau poţi să arunci o privire când se joacă cu jucăriile altor copii. Vezi ce-I face cu ochiul şi apoi decizi.Jucăriile pot fi un stimulent pentru dezvoltare,dar şi un inhibitor când sunt prea multe. Aşadar,reţine că numărul de jucării pe care le cumperi şi le dăruieşti nu este esenţial. Nu cantitatea,ci calitatea şi utilitatea contează!
Fii atentă ca jucăriile pe care le cumperi să poată fi spălate,să nu rănească,să nu conţină materiale toxice.
Citeşte eticheteleşi vezi pentru ce vârstă este bună jucăria respectivă. Recomandarea se referă atât la siguranţa pe care o oferă jucăria,cât şi la vârsta la care copilul o poate utiliza cu folos.
Jucăriile pe care le iei trebuie să-l ajute pe micuţul tău în dezvoltarea psihică şi motorie. Optează pentru unele care să-i trezească curiozitatea şi nu doar pentru că sunt drăguţe.
Sugestii de jucării pe vârste
0-3 luni
Cele mai bune jucării sunt cele de agăţat deasupra patului,în culori şi forme variate,care „cântă“ melodii liniştitoare şi te pot înlocui cu succes la ora de culcare.
3-6 luni
Ai putea alege o păturică viu colorată,deasupra căreia se află tot felul de minunăţii care se mişcă şi cântă,alături de jucării detaşabile. Se numesc „centre de activitate“ şi sunt foarte îndrăgite de micuţi.
6-12 luni
Copilul stă în şezut şi vede lumea dintr-un alt unghi. După 9 luni,păşeşte susţinut. Jucăriile potrivite acum sunt cele de cauciuc,din materiale textile nonalergice,de material plastic viu colorat,cu forme atrăgătoare.
1-2 ani
Copilul tău a început să fie mai sociabil şi caută compania altor copii,dar petrece mult timp şi jucându-se în camera lui,cu păpuşi sau maşinuţe. În această etapă va apărea „jucăria preferată“,ursuleţul sau păpuşa fără de care nu adoarme sau maşinuţa teleghidată.
3 ani şi peste
Între 3 şi 5 ani,copilul se dezvoltă rapid şi jocurile bine alese îi ajută imaginaţia şi abilităţile. Este vârsta lego-ului,a puzzle-ului,a tricicletei,a mingii de fotbal,a maşinuţelor de tot felul sau a păpuşilor care trebuie îngrijite,îmbrăcate,hrănite… Un telefon de jucărie sau orice alt lucru care îl face să semene cu cei mari îl entuziasmează.
De la 5 aninu va mai fi o problemă de alegere,ci de „negociere“,fiindcă acum ştie şi cere ce vrea!