Cum faci faţă invidiei
Este o emoţie pe cât de comună, pe atât de inutilă, negativă şi dăunătoare şi pe care, din păcate, mulţi dintre noi o trăim uneori. Şi-ar fi tare bine să găsim modul prin care să-l controlăm şi corectăm.
Cred că nu există om să nu fi avut măcar odată o umbră de invidie,dar presupun că excepţie fac persoanele de înaltă spiritualitate. Iar dacă unii reuşesc,înseamnă că se poate!
În cantitate mare,invidia este un soi de otravă care ucide lent şi pe cel care dezvoltă un asemenea sentiment,dar şi relaţiile cu cei care-l înconjoară. La prima vedere,ea poate părea un sentiment banal,în fond îl întâlnim şi în basme. Îl aveau şi surorile vitrege ale Cenuşăresei,care erau invidioase pe frumuseţea ei,îl avea şi împărăteasa,mama vitregă a Albei-ca-Zăpada,care o pizmuia pe aceasta pentru părul negru ca abanosul şi pielea albă ca neaua. Numai că basmele ne spun că invidioşii nu o duc prea bine! Aşadar poate n-ar strica să încercăm să alungăm acest sentiment care deseori ne amărăşte viaţa şi ne întunecă bucuriile reale.
Cum o recunoşti
Invidia este o părere de rău,de necaz,de ciudă,provocată de succesele,calităţile sau situaţia bună a altei persoane. Se numără printre cele şapte păcate capitale stabilite de religia creştină:mândria,desfrânarea,lăcomia,iubirea de arginţi,invidia (pizma),mânia şi lenea.
4 trucuri care te scapă de invidie
Într-o lume în care comparaţia şi dorinţa de mai mult şi mai bine au devenit motor de consum,vei spune probabil că este imposibil să nu ne comparăm unii cu alţii. „Uite ce telefon are ea,şi eu n-am“. Şi mergem la bancă,facem un credit de nevoi personale şi ne luăm unul mai grozav. Nu ne-am gândit dacă este absolut necesar şi dacă este normal ca pentru a-l avea să plătim şi dobândă. Ne bucurăm un pic şi-apoi vrem altceva! Şi tot aşa…
În lumea de azi ni se spune în continuu să fim bogate,arătoase,isteţe şi pline de succes,prin urmare tentaţia de a ne compara cu ceilalţi este greu de stăvilit şi totuşi am putea să o facem procedând astfel:
1. Conştientizează ce simţi!
Surprinde momentul când te prinde invidia. Acest sentiment spune mai multe despre tine şi nevoile tale decât despre persoana cu care te compari. Descoperă ce te face să te simţi aşa. Acceptă că este ceva din interiorul tău,află de ce este acolo şi cum ai putea să depăşeşti starea.
2. Fii recunoscătoare!
În loc să te concentrezi pe ce au alţii şi tu nu,concentrează-te pe ceea ce aişi mulţumeşte pentru asta. Astfel comparaţia cu ceilalţi va fi un gând pozitiv. Nu uita să treci în revistă toate binecuvântările din viaţa ta – pentru că ele chiar există. Invidia se iscă doar când le numeri pe ale altora,în loc să te bucuri de ale tale.
3. Concentrează-te asupra punctelor tale tari!
Poate nu eşti de pus pe o copertă de glossy şi nici nu ai absolvit la Harvard,dar ai totuşi mult vino-ncoa şi îţi merge şi mintea. Fiecare dintre noi are un set de aptitudini unice,personalitate şi perspective pe care nimeni nu ni le poate lua şi care ne aparţin exclusiv,fiindcă suntem unici! Nu-ţi mai discredita talentele şi puterea cu care învingi greutăţile. Data viitoare când te simţi invidioasă,concentrează-te pe forţele tale şi uită de ceilalţi.
4. Fii indulgentă cu micile tale imperfecţiuni!
Nu ştiai că nimeni nu-i perfectşi că asta e însăşi frumuseţea vieţii? Dacă te concentrezi doar pe imperfecţiuni,doar asta ai să vezi la tine. Or,ai precis şi o mulţime de calităţi.