Cum îi înveţi să aprecieze banii

1 50398 original jpg jpeg

Mai devreme sau mai târziu, va trebui să-l înveţi pe copilul tău totul despre valoarea banilor. Un lucru dintre cele mai dificile, pentru că cei mici sunt mereu doritori de jucării şi de haine noi...

Banii de buzunar... Câţi îi dai?

Gândeşte-te de două ori înainte de a-i da copilului sume mari ca bani de buzunar. Oferă-i exact cât are nevoie pentru micile sale cumpărături sau pentru lucrurile necesare la şcoală.

Cu bani puţini,el va trebui să decidă,să aleagă,să compare şi... să renunţe.

Este o lecţie importantă de viaţă,pentru că va înţelege ce înseamnă să-şi planifice banii,să nu cumpere din capriciu şi să simtă că este apreciat pentru momentele în care dă dovadă de înţelepciune.

Banii de buzunar nu sunt negociabili,vin la o dată bine stabilită de părinţi şi acordarea acestei „burse“ depinde de cum se poartă cu cei din jur.

Dacă-i cheltuieşte prea repede,trebuie să afle că nu primeşte alţii,până la data fixată.

Condiţii,responsabilitate

Este important să-l ajuţi pe cel mic să înţeleagă că banii presupun multă muncă şi că părinţii îi primesc la serviciu,pentru un efort constant şi pentru o serie de responsabilităţi importante.

Prin urmare,arată-i cum se câştigă banii şi pune-l să facă anumite treburi casnice pentru a-şi obţine banii de buzunar.

Nu-l recompensa pentru lucrurile nor-male pe care orice copil trebuie să le facă.

Răsplata în bani înseamnă performanţe deose-bite la şcoală,în viaţa socială,pentru a fi cel mai bun.

Sfătuieşte-l să facă economii

Încurajează-l pe cel mic ­să-şi economisească banii,mai ales dacă-şi doreşte un obiect scump.

Pe lângă satisfacţia că a reuşit singur să şi-l achiziţioneze,el va aprecia mai mult obiectul respectiv după ce l-a aşteptat un timp.

De asemenea,stabileşte o serie de „amenzi” pentru greşeli sau pentru că nu se ţine de promisiuni.

La fel ca şi pentru maturi,neglijenţele şi comportamentele negative se plătesc.

Ia-l cu tine la cumpărături

De obicei,copiii consideră că toate dorinţele lor trebuie satisfacute,chiar dacă nu există posibilităţi financiare.

Lăsându-l pe cel mic să-şi gestioneze singur bănuţii,îl vei învăţa că sunt momente în care n-ai bani pentru a-i satisface capriciile şi că n-are rost să-ţi facă o scenă pentru a obţine jucăria mult visată.

Regulile privind banii sunt bătute în cuie,se aplică tuturor membrilor familiei şi ­n-are rost să „negocieze” cu bunicii sau cu alte rude în această privinţă.

Pentru a-i arăta că dispui de un buget limitat,ia-l cu tine la cumpărături,lasă-l să ţină lista şi explică-i de ce nu este bine să vă abateţi de la planul iniţial.Şi părerea lui contează

Copilul poate să participe la discuţiile familiei legate de bani,cum ar fi planurile pentru plecările în vacanţe şi poate să-şi dea cu părerea în privinţa alegerii destinaţiei.

Spune-i de ce aţi ales destinaţia respectivă,luând în calcul şi partea financiară. Nu în ultimul rând,încurajează-l să-şi ­ţină economiile în două puşculiţe.

Explică-i că una dintre ele este pentru cheltuielile prezente şi cealaltă pentru un lucru sau o activitate mai scumpă,adică pentru viitorul lui.

Astfel îl vei face mai responsabil şi mai atent cu banii de buzunar.

Fii neutră!

Există şi riscuri când îl înveţi pe cel mic să fie atent cu banii. El poate să cadă în extrema cealaltă şi să le dea o importanţă exagerată,adică să se transforme încă de mic într-un materialist.

Este bine ca cel mic să ştie că banii sunt importanţi,dar nu-l încuraja să devină obsedat de valorile materiale şi să creadă că fericirea vine la pachet numai cu portofelul plin.

Banii au locul lor în viaţa unui om,pot să-l ajute să obţină ceea ce-şi doreşte,însă nu sunt o garanţie a fericirii şi nici a împăcării sufleteşti.

Sfat

Îndeamnă copilul să-şi strângă singur bani atunci când doreşte să-şi cumpere un obiect scump.