Cum îl ajuţi în primele zile de... şcolar
Chiar dacă ai încercat să-l pregăteşti dinainte, primele zile de şcoală sunt dificile pentru cei mai mici şcolari. De aceea, pregătirile trebuie să înceapă din timp şi să le înlăture teama de necunoscut.
Emoţii inevitabile,contactul cu copii necunoscuţi,reguli şi îndatoriri noi-nu-i de mirare că micul tău şcolar începe să se simtă speriat de ceea ce i se întâmplă în prima zi de şcoală.
Aşa că este cazul să intervii ca să mai „îndulceşti“ puţin lucrurile.
Pentru a se integra în mediul „serios“ de la şcoală,trebuie să-l pregăteşti cu ceva timp înainte.
Nu spunându-i cât de greu va fi,câte lecţii va avea de făcut şi câte pedepse va lua de la învăţătoare,ci povestindu-i despre noii săi colegi,despre învăţătoare şi despre tot ce e plăcut în prima zi de şcoală.
Înarmată cu răbdare,ascultă-l să vezi dacă-l sperie ceva şi încearcă să-i spulberi temerile cu explicaţii pe înţelesul lui.
Este foarte important să nu-ţi pierzi cumpătul!
De asemenea,seara,când sunteţi împreună,răsfoiţi manualele şi arată-i cât de interesante sunt.
Îi poţi descifra câte ceva din lecţii,ca să-i trezeşti interesul şi să-l faci curios să vadă ce o să urmeze.Dă-i o mână de ajutor la primele teme
Prima zi de şcoală va rămâne în amintirea întregii familii,împreună cu toate pregătirile pe care le-ai făcut pentru ca „bobocul“ să se bucure de noul său statut.
De exemplu,ritualul ghiozdanului făcut cu o seară înainte de a merge la şcoală,buchetul de flori pentru învăţătoare,hainele şi câte mai trebuie pentru acest eveniment.
După primele zile de acomodare,când apar şi cele dintâi lecţii,ai de lucru,dragă mămico,să-l ajuţi pe micul tău şcolar la lecţii.
Şi apoi,o verificare ca să te asiguri că nu uită nimic acasă.
Activităţile extraşcolare,o alternativă plăcută
Copiii asociază deseori şcoala cu trezitul de dimineaţă,când sunt foarte greu de pus în mişcare.
De aceea,ai grijă ca micuţul tău să doarmă suficient şi să mănânce înainte de a pleca de acasă.
Aşa va rezista la efortul pe care trebuie să-l facă. Iar pentru orele de după şcoală,îl poţi înscrie la diverse activităţi.
Aşa îşi va face prieteni printre colegi şi se va bucura să-i revadă în afara orelor de clasă.
Sfatul specialistului
Anca Munteanu
Preşedinte al Asociaţiei Române de Psihanalizăa Legăturilor de Grup şi Familie „Enrique Pichon Riviere”
O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor care n-au fost la grădiniţă sau care nu înţeleg ce li se întâmplă în această etapă a vieţii.
Cu multă răbdare şi empatie,adulţii îi pot ajuta dacă vorbesc cu ei,se joacă,desenează,urmăresc desene animate şi filme legate de şcoală.
De asemenea,le pot povesti cum a fost pentru ei înşişi intrarea la şcoală,ce simţeau atunci şi cum văd acum lucrurile.