Cum îl ajuţi pe cel mic să facă faţă mutării

1 47809 original jpg jpeg

Mutarea nu este deloc uşor de acceptat pentru copii, mai ales pentru cei mici. Trebuie să-i pregăteşti din timp pentru noua lor viaţă şi să-i faci să înţeleagă dificultăţile care pot apărea.

Despărţirea de prietenii cu care se juca este cel mai greu lucru atunci când vine vorba de mutarea într-o altă parte a oraşului sau mai departe. Cei mai mulţi copii care se mută resimt teama de a mai lega prietenii pentru a nu le pierde iarăşi,motiv pentru care preferă să stea izolaţi de restul copiilor.

Din perspectiva celui mic,o mutare înseamnă mult mai mult decât pentru un adult. Lasă în urmă prietenii,şcoala pe care o cunoştea şi profesorii,precum şi toate activităţile pe care le făcea împreună cu aceştia.

Dacă pentru adolescenţi este mai uşor să păstreze legătura cu prietenii,pentru copii cu vârste între 7 şi 12 ani este dificil. De aceea,ca părinte este bine să discuţi cu cel mic şi să-l ajuţi să înţeleagă schimbările care apar şi să-i explici care sunt consecinţele unei mutări.Înainte de marea mutareOdată ce ştii sigur că urmează să vă mutaţi,implică-l pe cel mic la maximum în pregătirile pe care le faci. Dacă e destul de mare pentru a-şi strânge singur jucăriile,îndeamnă-l să se ocupe singur de lucrurile din camera lui. Secretul este să-i permiţi să păstreze absolut tot ceea ce ar vrea să ia cu el în noua locuinţă,altfel pe tine te va tenta să arunci o parte din lucruri şi poate exact pe acelea la care ţine mai mult,ceea ce îl va întrista şi mai mult.

Pentru a-l ajuta să se acomodeze cu locul unde va fi viitoarea voastră casă,vizitaţi zona,vedeţi locuinţa,viitoarea şcoală,spaţiile de joacă. Îl va face să se simtă mai bine şi să-şi închipuie un viitor frumos acolo.

Nu va trece mult şi se va simţi trist,departe de prietenii lui. Ajută-l să păstreze legătura cu ei. Mergeţi în vizită la ei,telefonaţi-le împreună. Apoi,îndeamnă-l să-şi facă noi prieteni. Aţi putea,de pildă,să invitaţi acasă câţiva vecini sau noi colegi de şcoală. N-ar fi nici să-l înscrii la cursuri extraşcolare,unde va avea ocazia să întâlnească alţi copii.

… apelează la psiholog! Dacă trec mai bine de două săptămâni şi copilul este tot abătut sau plânge,nu ezita să faci asta. Înseamnă că mutarea poate duce la instalarea unei depresii,a unei stări de rău mai profunde decât te-ai fi aşteptat.