Cum îl ajuţi să fie sigur pe el

1 46949 original jpg jpeg

Încrederea în sine este o calitate care le lipseşte multor adulţi. Totuşi, aceasta este un lucru pe care îl dobândim sau, mai ales, îl pierdem încă din copilărie şi vinovaţii sunt, de multe ori, chiar persoanele care ne iubesc cel mai mult: părinţii noştri. Apoi, ceea ce am văzut în familia noastră facem şi noi cu copiii noştri. De aceea, este important să-i ajutăm pe aceştia să o dobândească încă din copilărie. Iată câteva idei pentru a-i ajuta să crească având o imagine de sine pozitivă:

Te-ar putea interesa şi:

Aşa îşi face temele mai uşor

Interzis? Şi ce dacă!

Rugăciuni de ajutor pentru copii

Fii atentă la ceea ce transmiţi

Evită să pui etichete. Ai auzit des în copilărie cuvinte ca:„eşti rea”,„faci la fel ca bunică-ta!”,„nu eşti în stare de nimic!”,„numai prostii faci!”? Atunci probabil că îi vei spune asta la rândul tău. Sunt doar nişte vorbe spuse la nervi,dar ai idee ce efect pot avea asupra unui copil? În timp,poate deveni exact cum i-ai spus tu că e. Nu îţi face în ciudă,ci doar începe să creadă cu adevărat în eticheta care i s-a pus.

Nu exagera atunci când îl lauzi

Copiii îşi dau seama atunci când spui adevărul şi când nu. Aşa că,dacă îi vei zice,după ce ai picotit în timpul serbării şcolare în care el a spus poezia bâlbâindu-se:„Ai recitat excelent! Ai fi bun de actor”,efectul va fi contrar. În schimb,ai putea observa că a învăţat pe de rost toate versurile şi că a interpretat bine o anumită parte,chiar dacă s-a şi încurcat puţin.

Dă-i posibilitatea să facă propriile alegeri

Încearcă să nu-i spui tot timpul ce să facă,chiar dacă,normal,tu ştii mai bine. Altfel,se va aştepta şi pe viitor ca cineva să gândească în locul lui şi va începe să creadă că nu este în stare să decidă singur. Aşa că lasă-l să mai greşească un pic. Cu timpul,vei fi plăcut surprinsă să vezi că va fi din ce în ce mai responsabil,după ce va realiza ce consecinţe pot avea faptele lui.

Acordă-i sarcini în gospodărie după puterile lui

Ca orice gospodină,îţi doreşti ca treaba să fie făcută repede şi bine. Aşa că poţi avea tendinţa să faci tu în loc să-l laşi pe cel mic să te ajute. Dar,dacă îi vei da câte ceva de făcut pe puterile lui,cu timpul,va face treaba din ce în ce mai bine şi încrederea în sine însuşi va creşte,pentru că va vedea că este util.

Nu-i cere lucruri imposibile pentru el

Unele mame îşi doresc ca cel mic să realizeze lucruri pe care,dintr-un motiv sau altul,ele nu au putut să le facă. Dacă te afli printre ele,ai grijă că există pericolul de a avea pretenţii neîntemeiate care l-ar putea afecta mai târziu. S-ar putea ca el să nu aibă calităţile sau înclinaţiile pe care ai vrea tu să le pună în valoare şi asta ar putea duce,în timp,la frustrări şi la neîmpliniri. Vezi mai degrabă ce ar putea şi ce i-ar plăcea să facă şi îndrumă-l în acea direcţie.

Nu-l compara cu alţi copii

Fiecare om este diferit,iar replicile de genul „uite ce a făcut fratele tău,de ce nu faci şi tu ca el?”,nu ar trebui să existe. Cu atât mai mult nu trebuie să-i dai ca exemplu copii-vedetă de la televizor. Chiar dacă nu are performanţele lor,cu siguranţă are propriile reuşite care merită apreciate.

Încearcă să-i înţelegi sentimentele

Înţelege-l dacă se plânge de o anumită durere sau are o teamă iraţională. În loc să-i spui că nu are de ce să se teamă de întuneric sau că e băiat mare şi nu are voie să plângă,încearcă să vezi de ce se simte aşa. Pune-i mai multe întrebări şi arată-i că îl iubeşti şi că se poate bizui pe tine.