Cum «îmblânzeşti» un copil răsfăţat

1 46323 original jpg jpeg

Câte dintre noi îşi cresc copiii fără să-i răsfeţe? Şi, până la urmă, e normal să facem asta, de vreme ce-i iubim. Dar oare cât de mult este prea mult?

Tema răsfăţului este cât se poate de delicată şi agită imediat lumea mămicilor:unele nici nu vor să audă să-şi crescă micuţii „ca la cazarmă”,altele spun că nu există jumătăţi de măsură,există numai educaţie,fără compromisuri.

Ei bine,şi în privinţa asta adevărul se află undeva pe la mijloc. Prin urmare,cum să-l creşti,fără să devină o copie a celebrului domn Goe?

Stabileşte reguli flexibile!

Aceasta e singura cale să nu cazi pradă stricteţii absurde a unor sfaturi de genul:nu-l lua în braţe cât e bebeluş,că nu va mai accepta să stea fără tine.

Puiul tău este unic,iar regulile nu pot fi decât adaptate la nevoile lui. Dacă micuţul este bolnav,sigur îl vei lua în braţe,să-l linişteşti. Dar nu vei face acelaşi lucru dacă urlă doar pentru că vrea să speculeze slăbiciunea pe care o ai pentru el.

Nu te lăsa şantajată!

Copilul ştie cât de tare să plângă în mijlocul magazinului,ca să-i cumperi tot ce-şi doreşte,ştie exact când să se tăvălească pe jos,ca să nu-l iei de la joacă. Nu te lăsa impresionată.

El învaţă că există o limită peste care nu treci. Poţi să-i dai o prăjitură, chiar dacă a făcut o boroboaţă, dar nu poţi să ierţi faptul că, vrând să iasă la joacă fără voia ta, te-a lovit cu piciorul.

Sancţionează greşelile!

Există momente când trebuie să dai sancţiuni. Cele pe care i le-ai comunicat,odată cu regulile. Dacă tocmai ţi-ai surprins odorul la butoanele aragazului,în niciun caz nu renunţa să-l pedepseşti.

Calmul cu care comunici sancţiunea îţi conferă autoritate. Un părinte isteric îşi demonstrează slăbiciunea. Iar dacă sancţionezi numai când trebuie, copilul nu se va simţi nedreptăţit.

Demonstrează-i că-l iubeşti!

Pentru cei mici,nu există dovadă mai mare de iubire decât să-i lauzi când au făcut un lucru bun. Atenţie însă! Ca şi în cazul sancţiunii,recompensa trebuie acordată constant,fără „omisiuni”. Mai puţin cea materială şi mai mult cea verbală,încurajatoare a comportamentului corect.

Copilul răsplătit sau pedepsit corect învaţă repede şi temeinic valorile pe care trebuie să le respecte şi ştie că este iubit în ciuda micilor greşeli pe care le comite.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg