Cum împaci pretenţiile copiilor cu preţurile

1 60743 original jpg jpeg

Bluza „Hannah Montana”, o maşinuţă, multe dulciuri, rucsacul X...Nu, nu-i o listă pentru Moş Crăciun, ci visurile oricărui copil care merge la cumpărături. Cum faci să-l ţii în frâu?

De multe ori,nenumăratele produse aşezate tentant în rafturile magazinelor le fură ochii copiilor şi le scot peri albi părinţilor.

Fie sunt prea scumpe,fie inutile. Dar cu un copil care vede aceste produse nu este deloc de glumit,mai ales când vrea cu orice preţ o maşinuţă cu telecomandă sau o rochiţă „frumoasă,frumoasă”. 

Ca părinte,ai misiunea dificilă de a-l convinge să renunţe la astfel de capricii. Atitudinea pe care trebuie să o adopţi în faţa furtunii depinde mult de vârsta copilului şi de puterea lui de înţelegere.

Părinţii,pe aceeaşi lungime de undă

Când mergeţi la cumpărături în familie,este foarte important ca tu şi soţul tău să luaţi aceleaşi decizii.

Astfel,în momentul în care copilul doreşte ceva ce nu era prevăzut în lista voastră de cumpărături,nu vă sfătuiţi şi nu vă luaţi la ceartă în faţa lui!

Este total greşit ca un părinte să ia apărarea odraslei şi să-i cedeze,în timp ce celălalt nu este de acord cu nicio achiziţie în plus.

Văzând doi părinţi dezorientaţi,copilul se va simţi mai sigur pe el şi nu va ceda.

Aşadar,stabileşte cu soţul,de acasă,că orice s-ar întâmpla în magazin,niciunul dintre voi nu va ceda mofturilor celui mic şi nu-i va face pe plac.

Când cel mic urlă în public...

Foarte greu este cu preşcolarii,care-şi manifestă capriciile în public. Şi cum altfel decât prin isterii şi plânsete...!

În astfel de situaţii,părinţii se simt judecaţi de ceilalţi şi au tendinţa să cedeze,doar să se termine circul.

O atitudine greşită,căci copilul va folosi adesea arma:„Plâng şi câştig!” Este indicat să-l faci să se simtă vinovat.

Cere-ţi scuze faţă de cei care trec pe lângă voi şi spune-i că s-a făcut de ruşine. El se va simţi ruşinat şi se va linişti singur.

Diplomaţia,arma ta secretă

Când porneşti în aventura cumpărăturilor alături de copil,ia cu tine toată răbdarea din lume! Este prima regulă de aur.

Când intri în magazin,nu-l lăsa să se plimbe singur printre rafturi. Aşa,ar avea posibilitatea să zărească mai uşor produse care să-l încânte.

Dacă-şi doreşte o maşinuţă de 80 de lei,apelează la a doua regulă de aur:înarmează-te cu multă diplomaţie,ca să-i demonstrezi că „Maşinuţa aceea mică,de 20 de lei,  este mult mai frumoasă”.

Când trebuie să spui nu...

Când îi refuzi un lucru unui copil,este foarte important să-l faci să înţeleagă că şi tu doreşti să-i oferi cât mai multe,dar că nu ai acum bani.

În acest caz,l-ar ajuta mult să-i spui,pe un ton cald,prietenos:„Când ajungem acasă,facem o listă nouă de cumpărături şi blugii aceştia sunt primul lucru pe care ţi-l voi cumpăra!”

Aşa,îl vei învăţa că trebuie să şi aştepte pentru a primi un lucru şi că nu poate avea totul imediat ce bate din palme. Într-o astfel de situaţie,este vital să nu te enervezi şi să nu începi să ţipi la el. În cazul în care copilul se apropie de vârsta adolescenţei,ar trebui să fie mai uşor:o discuţie sinceră,cu argumente solide din partea ta.

Lista şi bugetul,sfinte

Înainte să plecaţi la shopping,faceţi împreună o listă,pe care,normal,o veţi respecta întocmai.

Spune-i care este bugetul de care dispui şi că nu poate să-l depăşească.

Dacă se întâmplă să vrea cu ardoare o jucărie sau ultimul model de rucsac,zi-i că nu a fost planificată o asemenea cheltuială.

Şi mai explică-i încă o dată că nu aveţi bani pentru asta.

Sfat

Oricât de exagerate sunt pretenţiile copilului,  nu-ţi ieşi din pepeni şi explică-i că nu poate avea totul într-o singură zi.