Cum îţi ajuţi copilul să facă cele mai bune alegeri şi să te implici în activităţile lui

1 copilas jpg jpeg

Unul dintre principiile de parenting ale lui Janusz Korczak, pedagog polonez, scriitor şi medic spune să nu aştepţi de la copilul tău să fie ca tine sau cum îţi doreşti tu. În locul acestor aşteptări care nu vă fac bine amândurora, e de preferat să-l ajuţi să fie el însuşi. Teoretic, este simplu şi probabil deja ai sesizat firul logic al acestei afirmaţii care rămâne de actualitate oricând.

Însă, practic, este normal să nu îţi fie tocmai uşor să accepţi că micuţul tău de 2-3 ani este atât de diferit, că ceea ce te pasionează îl lasă rece şi proiecţiile tale în legătură cu fiinţa căreia i-ai dat viaţă nu au de-a face deloc cu realitatea.

Important e să îţi încurajezi puiul, indiferent dacă nu s-ar mai desprinde toată ziua de piesele de construit, dacă uită să se mai întoarcă de la joacă sau stă absorbit ore întregi de colecţia de maşinuţe pe care le-a înşirat pe covor.

S-ar putea să observi că cel mic se focusează preponderent pe o singură activitate, dar acest aspect nu trebuie să te îngrijoreze. E de la sine înţeles că, încă de la vârste fragede, cei mai mulţi copii dezvoltă pasiuni. Pentru a te asigura că puiul tău este fericit, ajută-l să încerce cât mai multe activităţi recreative.

Mişcarea în comun

Dacă te vede citind, e foarte probabil să înceapă să o facă şi el, chiar dacă la început doar va răsfoi o carte şi va comenta, în felul lui, imaginile. La un moment dat, dacă îl impulsionezi, vei fi de-a dreptul surprinsă să vezi că micuţul a ţinut minte povestea pe care i-ai citit-o şi va încerca să o reconstruiască cu cartea respectivă în faţă. E momentul în care poţi fi mândră că eforturile tale în acest sens au dat roade.

Acelaşi raţionament se aplică şi în cazul mişcării. Dacă vrei ca puiul tău să facă sport, să ajungă să iubească să alerge, să danseze sau să se joace cu mingea, va trebui să-i fii exemplu. Aşa că e necesar să-ţi ieşi din zona de confort, să te îmbraci lejer şi să devii un adevărat coechipier pentru copilul tău, fie că trebuie să aperi la o poartă de fotbal imaginară, să îi arunci mingea sau să vă întreceţi la alergat prin parc. Pentru a prinde drag de mişcare, asigură-te că e îmbrăcat adecvat, că ai cumpărat cei mai buni pantofi sport şi tenişi pentru copii şi că nu e răcit. În timp, se va obişnui să facă sport şi chiar îţi va cere el să mergeţi în parc pentru mişcare.

2 baie jpg jpeg

Înlocuirea gadgeturilor

Dacă l-ai obişnuit de mic să stea în faţa tabletei chiar şi atunci când mănâncă, acum nu ar trebui să te mire că uită să se mai mişte din faţa unui ecran digital. Dacă vrei să îl dezveţi de acest obicei, nu o face brusc, printr-o măsură punitivă. Copilul se va simţi nedreptăţit că l-ai pedepsit pentru ceva despre care avea convingerea că este, dacă nu benefic, măcar uzual.

Eficient va fi dacă îi restricţionezi treptat şi parţial accesul la smartphone sau tabletă şi-i umpli timpul cu altceva. Poţi să îl iniţiezi în tainele culinare, să îl implici activ în procesul gătitului, să transformi momentele pregătirii unei tarte în tot atâtea ocazii de amuzament şi voie bună. Îl poţi lăsa să se joace cu făina, îl poţi ruga să torne el în aluat zahăr şi alte ingrediente. Astfel, va fi distras de la rutină şi veţi petrece împreună timp de calitate.

Indiferent de metodele pe care le pui în practică pentru ca micuţul tău să fie implicat în cât mai multe activităţi, nu uita că el este cel care alege, în cele din urmă. Indiferent dacă tu ai fost campion la şah încă de la grădiniţă, iar copilul tău amestecă toate piesele şi nu ştie să facă diferenţa între un pion şi un turn, cea mai bună decizie este să îi respecţi opţiunile şi felul unic de a fi.

Sursă foto: unsplash.com