Cum îţi înveţi copilul să mănânce mai multe legume
Deşi conţin o mulţime de vitamine, legumele nu sunt mereu pe gustul copiilor. La vederea acestora în farfurie, cei mici încep să strâmbe din nas, să îţi spună să le iei din faţa lor şi că vor să mănânce altceva. Cum procedezi să-l convingi?
Pentru a găsi soluţii în acest sens, în Louisiana s-a realizat un studiu la care au participat 42 de copii preşcolari. Acestora li s-au prezentat videoclipuri cu alţi copii care mâncau ardei graşi, de exemplu sau în care se spălau pe dinţi. În zilele următoare, participanţii au fost monitorizaţi, pentru a vedea dacă a existat o modificare în preferinţele lor culinare.
Puterea exemplului funcţionează
La o săptămână de la vizionarea zilnică a acestor clipuri, micuţii care le-au văzut au început sa mănânce mai mulţi ardei graşi decât cei care nu le-au văzut deloc. Întrebaţi dacă le place gustul ardeilor, copiii au răspuns afirmativ în comparaţie cu cei care nu au văzut clipurile, dar cărora li s-a dat şi lor să mănânce ardei graşi.
Învăţarea obiceiurilor sănătoase
Copiii au tendinţa de a imita ce văd la ceilalţi, de aceea este important să li se ofere exemple pozitive, de la care să poată învăţa. Aici intervine rolul părinţilor, care îşi pot învăţa copilul să mănânce sănătos folosindu-se de exemplificări prin intermediul imaginilor sau al poveştilor. Discută şi cu ceilalţi în grija cărora laşi copiii (bunici, bonă) şi adoptaţi aceleaşi tehnici.
Nu îl forţa
Dacă la început copilul refuză din start preparatele care au în prim-plan legumele, nu-l certa şi nu-l obliga sa mănânce cu forţa. Poate că pur şi simplu nu-i sunt pe plac sau poate că nu este obişnuit cu ele şi mai are nevoie de timp pentru acomodare.