Cum îţi supraveghezi copilul de la serviciu
Îţi place jobul pe care-l ai, însă îţi ocupă mult timp şi nu mai poţi să stai cu copilul tău decât seara, când trebuie să mai faci şi treburile casei.
De aceea,în timpul zilei ai grijă să verifici dacă este în siguranţă şi dacă îşi duce la capăt sarcinile încredinţate de tine. Iată ce trebuie să faci ca să-l controlezi de la distanţă!
De când a început să meargă la grădiniţă sau la şcoală,îţi faci o mulţime de griji pentru copilul tău,mai ales că n-ai la dispoziţie o oglindă magică prin care să-l urmăreşti tot timpul. Ai fi mai liniştită dacă ai şti în fiecare moment cum se descurcă la ore,ce fel de colegi de clasă are,dacă îşi face temele sau cu ce se delectează atunci când navighează pe internet. Întrucât acest lucru nu este posibil,încearcă să vorbeşti cu cel mic,să-i explici de ce este nevoie să munceşti şi că trebuie să fie cuminte şi ascultător atunci când nu eşti lângă el.
Organizează-i timpul
Stabiliţi împreună un program clar,pe ore,în care copilul să ştie ce are de făcut cât eşti plecată:cât stă la şcoală şi la eventualele cursuri opţionale,când ajunge acasă şi ce are de făcut atunci când este liber. În acest fel,îi ocupi mintea şi te asiguri că nu se apucă de năzdrăvănii.
Telefonul,un aliat preţios
Dacă cineva se îngrijeşte de cel mic,poţi să-i transmiţi orarul copilului şi s-o întrebi în cursul zilei dacă îl respectă. În acest fel,vei sta mai liniştită că un adult îl veghează şi vei putea să-i monitorizezi activităţile zilnice. Pentru copiii de peste 10 ani,care stau singuri acasă,regulile se complică. În primul rând,sună-l atunci când termină şcoala şi verifică dacă a trecut pragul casei. Evită să-i telefonezi des,ca să nu simtă că ceva e în neregulă sau să se sature să-ţi tot răspundă şi să te ignore,ci o dată la două-trei ore,pentru a-i spune ce-ai mai făcut sau la ce să fie atent. Discret,întreabă-l ce face sau dacă are noutăţi.
INFO
Atunci când rămâne singur acasă,copilul trebuie să aibă acces la o listă în care să se regăsească,pe lângă contactele tale,numărul la care poate suna de urgenţă,adică 112 pentru ambulanţă,pompieri şi poliţie.
Ai grijă să nu dai în extrema cealaltă!
Este important să-ţi urmăreşti copilul când nu eşti acasă,dar asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi. Pe măsură ce ajunge la vârsta adolescenţei,el trebuie să înveţe să se descurce şi în afara „cuibului“ familial,adică să-şi facă prieteni şi să discute cu cei de vârsta lui. Tot în această etapă,el va avea nevoie de mai multă intimitate şi va vrea să câştige independenţă în ochii tăi,aşa că nu-l sufoca,pentru că vei risca să se închidă în el şi să facă exact invers cum îl sfătuieşti.
Cere ajutorul cunoscuţilor
Dacă ai o vecină sau o rudă care stă în apropiere şi-ţi inspiră încredere,roag-o să te anunţe dacă vede ceva în neregulă atunci când copilul stă singur acasă. Lasă-i acestei persoane datele tale de contact în cazul în care apare vreo problemă. De asemenea,solicită-le profesorilor sau instructorilor cu care copilul face diverse cursuri să-ţi dea numerele de telefon,astfel încât să-i poţi suna la nevoie.
Calculatorul îţi poate fi de folos
Este obişnuit să se joace pe calculator? Ca să nu dea peste site-uri nepotrivite vârstei lui,ai grijă să instalezi un program care să-i blocheze accesul la paginile de internet nepotrivite. În cazul în care nu te descurci,cere ajutorul unui specialist. Dacă a ajuns la adolescenţă,o modalitate eficientă de a-l urmări când nu eşti acasă este să vorbeşti cu el pe site-urile de socializare. În acest fel,poţi să controlezi dacă este acasă,mai ales dacă nu are internet pe telefon,ce fel de prieteni are în listă şi cu cine se conversează. Dacă observi persoane suspecte care încearcă să-i vorbească,asigură-te că nu sunt rău intenţionate.