Cum să ai un copil isteţ şi fericit
Orice părinte îşi doreşte ca puiul său să fie isteţ, astfel încât să iasă cu brio din greutăţile pe care viaţa i le scoate în cale. Un caracter isteţ se formează de la cele mai fragede vârste.
Cele mai simple metode de a-i dezvolta inteligenţa sunt prin intermediul jocurilor,însă din orice activitate făcută împreună cu părinţii un copil poate învăţa câte ceva.
Lumea poveştilor îi dezvoltă imaginaţia
Încă din primele luni de viaţă îi poţi citi câte o povestioară,căci astfel îi dezvolţi capacitatea de atenţie. Când copilul mai creşte,puteţi să inventaţi împreună o povestioară. Va fi foarte distractiv să puneţi la cale intriga şi să găsiţi personajele potrivite. Este un mod interesant de a dezvolta imaginaţia copilului,astfel încât acesta să fie mai creativ.
Implică-l şi pe soţul tău în ritualul poveştii de seară şi citiţi pe roluri,cu intonaţie, astfel încât ritualul să fie mai distractiv.
Faceţi mici activităţi împreună
Copiii sunt foarte curioşi,iar tu trebuie să profiţi de acest lucru. Poţi profita de curiozitatea micuţului astfel încât să-i dezvolţi isteţimea oricând. De exemplu,dacă eşti la bucătărie şi prepari o prăjitură,spune-i câte ceva despre fiecare ingredient pe care îl foloseşti,în timp ce i-l şi arăţi:de unde provin ouăle şi făina,de exemplu.
Cultivă-i respectul de sine
Este important să îi cultivi stima de sine şi să îi arăţi că ai încredere în el. Când greşeşte,nu îl critica,ci arată-i cu blândeţe unde a greşit şi încurajează-l să meargă mai departe. Acest lucru este valabil fie dacă s-a apucat de un sport ori dacă vrea să înveţe o limbă străină. Dacă la început I se va părea greu,învaţă-l să nu se dea bătut.
Ţine cont şi de pasiunile lui
Ai un băieţel care reţine uşor datele de naştere,iar scăderile,împărţirile şi adunările i se par floare la ureche? Cumpără-i jocuri matematice şi de logică,pentru că acestea îl vor ajuta să îşi dezvolte această pasiune. Dacă ai o fetiţă care visează să devină balerină,o poţi duce la lecţii de balet,iar dacă îi place muzica,nu ezita să o înscrii la pian. Astfel,această pasiune se poate transforma într-o meserie,pe care o va face cu plăcere.
Mişcarea creşte performanţele şcolare
Ştiai că notele elevilor care practică un sport sunt mai bune decât cele ale elevilor care nu fac mişcare? Este concluzia cercetătorilor de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam,după ce au adunat rezultatele mai multor cercetări,la care au participat peste 12.000 de copii.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că orice tip de activitate fizică ajută la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale ale copiilor. Asta pentru că sportul îi relaxează şi se pot concentra mai uşor la ore. Exerciţiile fizice ajută şi la o mai bună oxigenare a creierului. Cei mici ar trebui să facă mişcare cel puţin o oră,zilnic.