Cum să alăptezi cu succes din prima zi
Te pregăteşti să naşti şi speri să-ţi poţi alăpta puiul? Ţi-e teamă că nu o să ai lapte sau că o să fii extrem de stângace în a-l hrăni? Uite ce trebuie să faci, ca să-ţi fie mai uşor cu alăptatul!
În primul rând,ai răbdare şi încredere în tine şi în instinctele tale materne,dacă nu formate atunci sigur în curs de definire.
În al doilea rând,ia în considerare că în primele zile de după naştere nu ai lapte,ci colostru,un lapte diluat,foarte bogat în anticorpi şi substanţe nutritive,care îl protejează pe bebeluş de boli,pentru că îi întăreşte sistemul imunitar.
Acesta lucru este valabil pentru aproape un an.
Beneficiile alăptării
În caz că nu ştiai,alăptatulajută uterul să-şi revină la dimensiunea de dinainte de sarcină. Mai mult,alăptatul reduce fluxul sângerării de după naştere.
Te ajută să slăbeşti,pentru că pierzi câte 500 de calorii la fiecare sesiune de alăptat.
Poate îndepărta riscul de despresie postpartum şi de cancer mamar şi ovarian.
Economiseşti bani,pentru că dacă alegi să îi dai lapte praf,aşteaptă-te să consume câte 4-5 cutii mari de formulă pe lună.
Şi preţul unei cutii de lapte mai bun,calitativ,nu este de ignorant.
Cum intri cu dreptul în lumea mămicilor care alăptează
Dacă e posibil,încearcă să-ţi pui bebeluşul la sân încă din prima oră de la naştere. Îţi ajută uterul să se contracte şi să elibereze colostrul preţios. Ideal este să ai copilul cu tine în cameră,ca să-l pui la sân ori de câte ori îi este foame. Vei exersa şi tu,iar copilul va învăţa să prindă sfârcul şi să tragă lapte.
Altfel,echipa medicală de neonatologi va alimenta copilul cu lapte praf şi e posibil ca micuţul să prindă gustul lăpticului-formulă şi să-l refuze pe al tău.
Întreabă asistentele atunci când întâmpini o problemă referitoare la ataşarea corectă a copilului la sân. De multe ori poziţia este de vină pentru durerile tale resimţite în tot corpul şi pentru plânsetele bebeluşului care nu primeşte hrană.
Ai în vedere că în cea de-a treia zi sau a patra,în unele cazuri,începe să curgă laptele. Sânii încep să se umfle şi să se întărească. Pentru a preveni situaţii neplăcute,foloseşte absorbante pentru sâni.
Pregăteşte-te fizic şi psihic săalăpteziîntre 8 şi 12 ori în decursul a 24 de ore. Vei ştii când trebuie să alăptezi doar urmărind semnalele pe care ţi le dă bebeluşul. Cel mai comun semn este când copilul caută mamelonul cu gura şi îşi duce mânuţa la gură. Ideal este să alăptezi la cerere.
Dacă nu ai mameloanele formate,ţine copilul la sân şi ajută-l să sugă lapte. În acest mod îţi va scoate în exterior sfârcurile,dacă le ai ombilicate,şi se va hrăni. Poţi opta pentru mameloane de silicon,dar trebuie să ştii că micuţul,în timp,poate refuza contactul cu pielea ta,pentru că va deveni confuz.
Hidratează cât mai bine,ca să ai lapte. Poţi consuma ceai din amestec fenicul,chime şi anason,despre care se ştie că au efect de stimulare a lactaţiei.