Cum să creşti un copil mai încrezător în forţele proprii

1 83011 original jpg jpeg

Încrederea în forţele proprii este unul dintre cele mai de preţ daruri pe care un părinte i le poate oferi copilului său. Dacă nu are încredere în el, atunci va fi reticent în a încerca lucruri noi şi de a spune da provocărilor de teama de a nu dezamăgi. Iar asta înseamnă că există şanse mai mici să aibă o cariera de succes.

Carl Pickhardt, psiholog şi autorul a 15 cărţi despre creşterea copilului, susţine că „inamicii încrederii în sine sunt descurajarea şi frica“.  

Psihologul oferă câteva sfaturi preţioase pe care orice părinte ar trebui să le urmeze pentru a creşte un copil sigur pe sine.  

1. Apreciază efortul depus indiferent de rezultat

Atunci când creşti este mult mai importantă călătoria decât destinaţia. Indiferent că micuţul a dat golul câştigător pentru echipa sa sau a fost stângaci în timpul jocului, ar trebui să îi apreciezi efortul. Acesta nu ar trebui să se simtă niciodată jenat pentru că a încercat. „Atunci când are în vedere atingerea unui obiectiv, faptul că încearcă din greu îi creşte mai mult încrederea de sine decât dacă ar câştiga imediat“, spune psihologul.

2. Încurajează-l să repete cât mai mult pentru a fi cât mai competent

Încurajează-ţi copilul să repete şi să persevereze în ceea ce îl interesează, dar ai grijă să nu pui prea multă presiune asupra lui. Nu încerca să te impui cu privire la activităţile sale. Dacă el vrea să facă parte dintr-o formaţie rock, lasă-l să facă asta, deşi tu crezi că ar fi mai bine să construiască roboţi. 

3. Lasă-l să îşi rezolve problemele singur  

Dacă faci mereu munca grea în locul copilului tău acesta nu îşi va dezvolta niciodată abilităţile şi încrederea necesare pentru a-şi putea rezolva problemele de unul singur. „Ajutorul părintelui poate diminua încrederea în sine a copilului, mai ales dacă este ajutat constant şi nu este lăsat să-şi înfrunte singur problemele“, explică psihologul. Cu alte cuvinte, mai bine copilul tău ia de câteva ori note de 7 sau 8, pentru că a învăţat şi şi-a făcut singur temele, decât să ia mereu 10, mai mult datorită ajutorului părinţilor.

4. Învaţă-l că nu poate fi prieten cu toată lumea 

"Dacă o relaţie nu merge, vor merge celelalte pentru că sunt capabil de a-mi face prieteni noi", asta este gândirea unui copil care are încredere în el. Este important să ştie că nu toată lumea îi iueşte şi că nu poate fi prieten cu toată lumea, dar că acesta este un lucru normal.

5. Încurajează-i curiozitatea

Câteodată, şirul de întrebări al unui copil poate fi enervant, însă ar trebui încurajat. Paul Harris, profesor la Universitatea Harvard, spunea pentru „The Guardian“ că este benefic pentru dezvoltarea copilului să pună întrebări deoarece realizează că „sunt lucruri pe care nu le ştie, că există lumi ale cunoaşterii pe care încă nu le-a vizitat.“

6. Pune-i la încercare Arată-i copilului tău că poate realiza obiective mici în vederea îndeplinirii unui obiectiv mai mare - precum a merge pe bicicletă fără ajutorul roţilor ajutătoare. „Părinţii le pot creşte încrederea copiilor prin faptul că le oferă acestora responsabilităţi“, subliniază psihologul.

7. Nu-i critica realizările

Nimic nu îţi descurajează mai tare copilul decât atunci când îi critici eforturile. Este benefic să le oferi un feedback şi anumite sugestii, dar nu le spune niciodată că au făcut o treabă proastă. Dacă copilul tău este speriat de eşec deoarece ştie că tu te vei supăra pe el şi vei fi dezamăgit, este foarte posibil ca acesta să nu încerce lucruri noi. „De cele mai multe ori, critica părinţilor le reduce copiilor încrederea de sine şi motivaţia“, mai spune Pickhardt.

8. Învaţă-l să vadă eşecul ca pe o oportunitate de a învăţa ceva nou 

„Atunci când copii învaţă din greşeli reuşesc să îşi îmbunătăţească stima de sine“, spune psihologul. Acest lucru se întâmplă doar atunci când părintele vede greşelile ca pe o oportunitatea de a îi învăţa ceva. Nu fi prea protector cu copilul tău. Permite-i acestuia să greşească din când în când şi învaţă-l cum să procedeze data viitoare. Psihologul spune că părinţii ar trebui să vadă aceste momente ca pe o oportunitate în care să le explice copiilor că nu trebuie să se teamă de eşec. 

9. Oferă-i noi experienţe

Pickhardt spune că părinţii au responsabilitatea de „a creşte experienţele de viaţă ale copilului astfel încât acesta să fie încrezător atunci când este pus în situaţii noi.“ Atunci când îţi expui copilul unor noi experienţe, va învăţa că oricât de diferite şi de înspăimântătoare pot părea lucrurile el le poate face faţă.

10. Notele proaste sunt rezultatul lipsei de pregătire, nu a abilităţii sau a talentului

Copilul tău ia o notă proastă. Cum reacţionezi. Un copil care are încredere în el va spune: "Nu am învăţat suficient". Nu trebuie să creadă nicidecum despre el că este prost sau nu poate mai mulţi.   Petrece mai mult timp alături de el şi încurajează-l. Spune-i că va lua o notă mai bună dacă va studia mai mult.  

Sursă: businessinsider.com



Recente

clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg
Revani  Sursa foto shutterstock 496811728 jpg
Cu Mama la Mamo Regina Maria Reteaua de Sanatate jpg
Cursuri   Arhiva personala (2) JPG
shutterstock 2216234671 jpg
Reteta in pasi  Doner kebab  Sursa foto shutterstock 507880279 jpg