Cum să critici fără să jigneşti

1 46586 original jpg jpeg

Sunt destule lucruri care nu-ţi plac la cei din jur. Dar cum să le spui fără să jigneşti? Iată câteva metode de a critica fără să superi pe nimeni.

Pe aceeaşi temă:

Cicăleala dăunează grav vieţii în doi

Cum să-ţi păstrezi cea mai bună prietenă

1. În loc să dai sentinţe,cum ar fi:“Niciodată nu mă ajuţi la treabă!”,“Întotdeauna uiţi când e ziua mamei mele!” etc. spune clar ce te supără. De exemplu,“Mă simt neglijată când vii acasă şi nu-mi dai atenţie”,“Sunt copleşită de atâta treaba şi descurajată că nu primesc niciun ajutor” sau “Nu-mi place când fumezi la masă,aş prefera să nu mai faci asta”. Evită reproşurile prea apăsate şi învinuirile. Ai grijă la ton şi nu-ţi imagina înainte de a spune ceva ce te supără că celălalt va reacţiona negativ la cererea ta.

2. Explică ceea ce te deranjează,referă-te la situaţii concrete şi dă exemple. În loc să spui “mă simt părăsită” sau “nu mă ajuţi niciodată”,spune în ce situaţii te simţi aşa sau când ai aşteptat ajutor şi nu l-ai primit. Aşa,celălalt va înţelege ce poate schimba. Altfel,efectul va fi frustrarea celuilalt fără ca să înţeleagă bine ce te-a nemulţumit.

3. Spune şi ceva pozitiv despre persoana pe care o critici,pentru a nu se simţi descurajată. Aprecierea ta o va ajuta să-şi dorească o schimbare în bine. Apoi,exprimă-ţi mulţumirea când vezi că rugămintea ta este îndeplinită.

4. Pune-te în locul celuilaltca să-i înţelegi punctul de vedere. Ca să demonstrezi că l-ai înţeles începe-ţi frazele cu formulări ca:“Ştiu că pentru tine este foarte important să ...Totuşi,eu mi-aş dori...” sau “înţeleg că tu...,dar aş vrea ca,din câmd în când...”



Recente

Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg