Cum să critici fără să jigneşti

1 46586 original jpg jpeg

Sunt destule lucruri care nu-ţi plac la cei din jur. Dar cum să le spui fără să jigneşti? Iată câteva metode de a critica fără să superi pe nimeni.

Pe aceeaşi temă:

Cicăleala dăunează grav vieţii în doi

Cum să-ţi păstrezi cea mai bună prietenă

1. În loc să dai sentinţe,cum ar fi:“Niciodată nu mă ajuţi la treabă!”,“Întotdeauna uiţi când e ziua mamei mele!” etc. spune clar ce te supără. De exemplu,“Mă simt neglijată când vii acasă şi nu-mi dai atenţie”,“Sunt copleşită de atâta treaba şi descurajată că nu primesc niciun ajutor” sau “Nu-mi place când fumezi la masă,aş prefera să nu mai faci asta”. Evită reproşurile prea apăsate şi învinuirile. Ai grijă la ton şi nu-ţi imagina înainte de a spune ceva ce te supără că celălalt va reacţiona negativ la cererea ta.

2. Explică ceea ce te deranjează,referă-te la situaţii concrete şi dă exemple. În loc să spui “mă simt părăsită” sau “nu mă ajuţi niciodată”,spune în ce situaţii te simţi aşa sau când ai aşteptat ajutor şi nu l-ai primit. Aşa,celălalt va înţelege ce poate schimba. Altfel,efectul va fi frustrarea celuilalt fără ca să înţeleagă bine ce te-a nemulţumit.

3. Spune şi ceva pozitiv despre persoana pe care o critici,pentru a nu se simţi descurajată. Aprecierea ta o va ajuta să-şi dorească o schimbare în bine. Apoi,exprimă-ţi mulţumirea când vezi că rugămintea ta este îndeplinită.

4. Pune-te în locul celuilaltca să-i înţelegi punctul de vedere. Ca să demonstrezi că l-ai înţeles începe-ţi frazele cu formulări ca:“Ştiu că pentru tine este foarte important să ...Totuşi,eu mi-aş dori...” sau “înţeleg că tu...,dar aş vrea ca,din câmd în când...”