Cum te trădează mimica şi gesturile

1 63569 original jpg jpeg

Obişnuieşti să te uiţi în jos ori îţi răsuceşti părul pe degete când vorbeşti? Potrivit psihologilor, gesturile şi expresiile feţei pot transmite informaţii valoroase despre tine, mai mult decât comunicarea verbală.

Info:Peste 55% din mesajul comunicat este transmis prin gesturi şi atitudine.

Expresiile faciale

Acestea au numeroase semnificaţii.Un zâmbet poate indica aprobarea sau fericirea,în timp ce o încruntare poate semnala dezaprobarea sau tristeţea. Dacă interlocutorul tău îşi ridică una sau ambele sprâncene înseamnă că i-ai stârnit interesul,în timp ce coborârea lor poate indica emoţii negative,cum sunt cele de confuzie şi teamă.

Zâmbetul este probabil unul dintre cele mai importante semnale ale limbajului corpului,dar el poate fi interpretat în multe feluri. Un zâmbet adevărat,spune Anita Barbee,profesor la Universitatea din Louisville,Kentucky,SUA,este unul în care muşchii ochilor sunt implicaţi. Oamenii care zâmbesc mai mult de cinci secunde şi doar cu buzele fac asta din obligaţie.

Ochii

Când o persoană se uită direct în ochii tăi este semn că este interesată şi că îţi acordă atenţie. În schimb,întreruperea contactului vizual şi privitul în depărtare pot arăta că aceasta este distrasă,nu se simte confortabil ori încearcă să-şi ascundă sentimentele reale.

Ochii pot sublinia şi cât de tensionată eşti. Un om clipeşte,de regulă,de şase-opt ori pe minut. Dar dacă eşti stresată,vei clipi mai des. Psihologii spun că persoanele care îşi apropie şi depărtează pleoapele rar vor să-şi controleze mişcările oculare. De exemplu,un jucător de poker ar putea clipi la intevale de timp mai mari,încercând să nu dea de gol cărţile bune pe care le are în mână.

Gura

De regulă,persoanele care se confruntă cu griji,teamă sau nesiguranţă au obiceiul de a-şi muşca buza de jos. Când cel cu care discuţi îşi strânge buzele,este semn de dezgust,dezaprobare sau neîncredere,iar când îşi acoperă gura cu mâna,pe lângă faptul că gestul său poate ascunde un căscat,această mişcare poate fi făcută pentu a tăinui o reacţie emoţională.     

Braţele şi picioarele

O semnificaţie importantă în comunicarea nonverbală o au şi membrele. Cele mai multe gesturi pe care le facem sunt cu mâinile,unul dintre ele fiind salutul. O strângere de mână prea puternică denotă că eşti o persoană hotărâtă. Dacă însă atunci când dai mâna abia atingi degetele celeilalte persoane înseamnă că eşti o fire timidă şi nesigură.

Unii oameni gesticulează foarte mult când vorbesc,alţii,în schimb,îşi încrucişează braţele. Acest ultim gest arată că persoana respectivă adoptă o poziţie confortabilă,ori,din contra,vrea să păstreze o oarecare distanţă de tine. Statul picior peste picior semnalează antipatie sau disconfort. Despre persoanele care stau aşezate cu picioarele lipite,paralel,psihologii spun că sunt ordonate şi atente la detalii,spre deosebire de cele care stau cu membrele inferioare încrucişate şi care adoptă această poziţie pentru că sunt neîncrezătoare în forţele proprii.

Postura

Poziţia corpului poate transmite o mulţime de informaţii cu privire la modul în care o persoană se simte,precum şi indicii despre personalitatea sa:dacă este una încrezătoare,deschisă sau supusă. Interlocutorul stă drept? Înseamnă că este atent la schimbul de păreri. Statul cu corpul aplecat şi cu mâinile pe genunchi indică dorinţa de a încheia o discuţie. Când persoana cu care vorbeşti stă cu braţele şi cu picioarele încrucişate,este semn că nu vrea să participe la conversaţie.

Trucul Click! pentru femei

Când discuţi cu cineva,controlează-ţi privirea. Nu te uita insistent la el şi nici la lucrurile din jurul lui. Indicat este să priveşti la un centimetru deasupra ochilor celuilalt.

Ştiai că...

...europenii cred că cei care îşi ascund privirea au ceva de ascuns? În schimb,pentru japonezi a avea curajul de a te uita în ochii interlocutorului este o insultă.