Cum vorbeşti în prezenţa copiilor?

1 47371 original jpg jpeg

Copiii primesc în fiecare zi o mulţime de informaţii şi înţeleg mai mult decât ne închipuim. Iată un motiv serios să fim atenţi la ce şi cum vorbim în prezenţa lor.

Cei mici trebuie incluşi în conversaţiile familiei,pentru că acesta este un mod de a-i ajuta să se descurce mai târziu în lumea adulţilor,de a-i stimula să-şi dezvolte vocabularul şi de a se adapta mai uşor în societate. Este important însă să ştii ce şi cum să vorbeşti când copiii sunt de faţă.Nu bârfi!

Nu-i vorbi de rău pe tată sau pe bunici în faţa copilului. Sunt rudele lui apropiate,pe care le iubeşte,şi orice critică la adresa lor îl răneşte.

Nu-ţi bârfi vecinii,prietenii sau cunoştinţele de faţă cu copilul. În afara faptului că va căpăta deprinderi urâte,mai există pericolul ca,în inocenţa lui,să spună de faţă cu aceştia lucrurile pe care le-a auzit în casă.

Nu te confesa copilului,nu este cazul să-l implici în problemele tale şi să-l împovărezi cu grijile şi cu necazurile familiei. Asta nu înseamnă să-l creşti sub un clopot de sticlă,rupt de realităţile zilnice,de responsabilităţi sau fără să ştie valoarea banului.

Nu-l implica în certurile de familie,este dureros pentru un copil să dea dreptate unuia dintre părinţi. Oricum,în mintea lui,vă consideră pe amândoi vinovaţi. Copiii funcţionează ca veritabile maşini de înregistrat,totul este înmagazinat şi,când te aştepţi mai puţin îţi reproduc vorbele.

Fără certuri!

Nu te certa cu soţul sau cu alţi membri ai familiei în prezenţa copilului. El va fi afectat şi de starea conflictuală,şi de reproşurile pe care le-ar putea auzi.

Atenţie la limbaj! În momentele tensionate,pot scăpa replici care să-l facă să nu-şi mai respecte părinţii. Dacă ai un conflict cu vecinii,păstrează un ton politicos şi un limbaj decent.